16 ravintolaa ja kahvilaa kilpailee Makuseikkailun voitosta

Makuseikkailun voitosta kilpailee ennätysmäärä ravintoloita ja kahviloita. Kuva: Topi Paananen / Oulu2026
Oulun seudun ruokakulttuuria esittelevä Arctic Food Labin Makuseikkailu järjestetään neljättä kertaa 24.–27. syyskuuta. Mukaan lähtee ennätykselliset 16 ravintolaa ja kahvilaa, jotka kilpailevat herkullisimmasta maisteluannoksesta. Oulu2026-alueelta etsitään nyt myös parhaiten tuunattua perinneruokareseptiä.
Makuseikkailun ideana on nostaa esiin pohjoisia raaka-aineita ja makuja. Osallistuvat ravintolat ovat suunnitelleet tapahtumaa varten erityisiä maisteluannoksia, joita asiakkaat voivat pisteyttää. Eniten pisteitä saanut ravintola kruunataan Makuseikkailun voittajaksi.
Mukana ovat Bistoria Patio, Bistro Mesu, Hagia Sofia, H2O Rotuaari, Kahvila Kiikku, Magnolia Coffee & Bakery, Ravintola Lasaretti, Ravintola Nallikari, Opetusravintola Hilikku, Oula Kitchen & Bar, Robbie’s The Sandwich Shop, Scandic-hotellien ravintolat Roast ja Kummeli Bistro & Bar, UP Bar & Lounge, Zivago sekä J&S Burger kahdella toimipisteellä: ravintola Iissä ja grillivaunu Oulun kauppatorilla.
Makuseikkailu järjestetään nyt neljättä kertaa. Tapahtumaa on kehitetty vuosittain asiakkaiden ja ravintoloiden palautteen perusteella.
”Esimerkiksi nyt uutena juttuna on se, että ravintolalla voi yhden sijaan olla kaksi annosta mukana kisassa. Lisäksi olemme siirtäneet ajankohtaa hieman aiempaa edemmäs loppukesän tapahtumasumasta”, kertoo Arctic Food Labin tuottaja Katri Jämsä.
Suolaisten maisteluannosten hinta on 7 euroa, makeiden 5 euroa. Mukana kisassa on myös juomia 5 ja 7 euron hintaan. Annoksia voi ostaa ravintoloiden aukioloaikoina tapahtuman neljän päivän ajan. Asiakkaat voivat pisteyttää maistamansa annokset, ja kaikkien äänensä antaneiden kesken arvotaan lahjakortteja sekä Arctic Food Lab- ja Oulu2026-tuotteita.
Makuseikkailu on osa Oulun seudun matkaa kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Arctic Food Lab -ohjelma tuo esiin alueen puhtaista raaka-aineista jalostettuja tuotteita ja palveluita, jotka syntyvät paikallisella osaamisella.
Viime vuonna Makuseikkailu keräsi noin 2 400 kävijää, ja voiton kilpailussa vei Bistro Mesun savusiikapatee.
Kaikki annokset kuvineen löytyvät verkkosivulta arcticfoodlab.fi/makuseikkailu.
Tuunaa Oulu2026-alueen perinneruoka -reseptikilpailu jatkuu lokakuun loppuun saakka
Tuunaa Oulu2026-alueen perinneruoka -reseptikilpailun osallistumisaikaa on jatkettu suuren kiinnostuksen vuoksi vielä lokakuun 2025 loppuun saakka. Kilpailun tavoitteena on etsiä luovia, uusia versioita alueen vanhoista perinneruuista ja nostaa näin esille alueen ruokakulttuuria ja sen arvostusta.
Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Oulun voutikunnan organisoima kilpailu on kaikille avoin.
Resepti voi olla alkuruuasta, pääruuasta, lisäkkeestä, jälkiruuasta, juomasta, leivonnaisesta tai makeisesta, joka jollain tavalla perustuu Oulu2026-alueen perinteiseen ruokalajiin tai yhtenä pääraaka-aineista on jokin alueella perinteisesti käytetty raaka-aine. Reseptit laaditaan neljälle henkilölle.
Kilpailuun osallistutaan kilpailun www-sivujen kautta osoitteessa www.oulu2026reseptit.fi tai lähettämällä resepti osoitteeseen reseptit@rotisseursoulu.fi. Reseptissä tulee olla kuvaus tuotteesta, valmistusohje ja mielellään myös valokuva valmiista ruuasta. Kilpailun finaali järjestetään H2O-ravintolassa Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisviikonloppuna tammikuussa.