Virtuaalitapahtumat kasvattivat kansainvälisten vieraiden määrää Oulun kongresseissa

Oulussa järjestettiin vuonna 2021 parisenkymmentä kansainvälistä kongressia, muun muassa Kaupunkifoorumi lokakuussa. Kuva: Sanna Krook

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kansainvälisten kongressien määrässä mitattuna Oulu sijoittuu sijalle 5 Suomen suosituimpien kongressikaupunkien joukossa. Delegaattien määrässä mitattuna sijoitus on puolestaan neljäs. 

Matkustus- ja kokoontumisrajoitusten vuoksi vuosina 2020–2021 kansainväliset kongressit ovat muuttaneet luonnettaan. Kaikki viime vuonna Oulussa järjestetyt kansainväliset kongressit olivat joko virtuaali- tai hybridimuotoisia. 

”On hienoa, että virtuaalikongressit keräävät paljon osallistujia eri puolilta maailmaa. Tietenkin toivoisimme, että kongressivieraat matkustaisivat Ouluun, käyttäisivät paikallisia palveluja ja saisivat kokea pohjoisen tunnelman eri vuodenaikoina”, sanoo kongressiasiantuntija Helena Pikkarainen Oulu Convention Bureausta. 

Normaalioloissa delegaattimäärä olisi tuonut Ouluun lähes kolme miljoona euroa. Pikkarainen lisää, että virtuaali- ja hybridikongressit ovat kuitenkin mainio väylä markkinoida Oulua ja paikallista osaamista.

Kongresseista ilmoitukset tilastointiin

Kansainvälisiksi kongresseiksi lasketaan kansainvälisten järjestöjen kokoukset, joissa on vähintään 10 osallistujaa vähintään kahdesta eri maasta. Osallistujista ainakin viidesosan on oltava muualta kuin Suomesta. Kansainvälisen kongressin minimikesto on neljä tuntia.

”Voi olla, että aivan kaikki kansainvälisen kongressin kriteerit täyttävät tilaisuudet eivät ole mukana tuoreissa luvuissa, jos kongresseista ei ole ollut tietoa saatavilla”, huomauttaa Helena Pikkarainen.

Oulussa järjestettäviä kansainvälisiä kongresseja tilastoivat eri tiedeyhteisöt ja Oulu Convention Bureau, jotka ilmoittavat kongressit Suomen tilastointia hoitavalle Finland Convention Bureaulle. Tilastoinnin avulla Oulun asema vahvana kokous- ja kongressikaupunkina tehdään näkyväksi.

Koko Suomen kongressitilastot vuodelta 2021 ovat luettavissa Finland Convention Bureaun tiedotteesta.