Viinivaaran varavesi­hanke etenee ennakko­tarkkailuun 2026

Viinivaaran vedenottoluvasta odotetaan Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisua loppuvuodesta 2025. Oulun Vesi jatkaa sitä odotellessa kaupungille erittäin tärkeän varavesiratkaisun valmistelua. Kuva: Pasi Rytinki

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Lea Ansamaa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Vesi jatkaa työtä Oulun kaupungin varavesiratkaisun järjestämiseksi. Viinivaaran varavesihankkeessa ajankohtaista on nyt valmisteluluvan vaatima tarkkailusuunnitelman päivittäminen.

”AVI antoi luvassaan 16-kohtaisen listan lisäyksistä hakemusvaiheen tarkkailusuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään konsulttityönä tänä vuonna ja varsinainen ennakkotarkkailu käynnistetään ensi vuonna”, kertoo Oulun Veden kehittämispäällikkö Markus Savikuja.

Jo tulevana kesänä tehdään tarkkailun suunnittelun edellyttämiä maastotöitä, kuten olemassa olevien pohjaveden tarkkailuputkien sijainti- ja kuntokartoituksia.

Ympäristön tilasta kerätään tietoa

Vedenottolupa ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen liittyviä valituksia käsitellään Vaasan hallinto-oikeudessa, jonka ratkaisua odotetaan loppuvuodesta 2025.

”Ennakkotarkkailun tarkoituksena onkin kerätä kattavasti tietoa ympäristön tilasta usean vuoden ajan ennen toiminnan aloittamista, jotta ympäristön luontaisesta tilasta ja sen vaihtelusta saadaan hyvä kuva”, Savikuja kertoo.

Tarkkailua jatketaan pitkälti samanlaisena myös vedenoton aikana. Tuloksista voidaankin silloin verrata ympäristövaikutuksia vesiin ja ekosysteemeihin.

”Tulosten perusteella tarkkailua voidaan sitten täydentää tai laajentaa”, Savikuja mainitsee.

Ennakkotarkkailun tarkoituksena onkin kerätä kattavasti tietoa ympäristön tilasta usean vuoden ajan ennen toiminnan aloittamista, jotta ympäristön luontaisesta tilasta ja sen vaihtelusta saadaan hyvä kuva.
Kehittämispäällikkö Markus Savikuja, Oulun Vesi

Jos hallinto-oikeuden ratkaisusta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, voidaan lupapäätöstä joutua odottamaan vuoteen 2027. Rakentamisen suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan kahdesta kolmeen vuotta, jolloin käyttöönotto voisi olla mahdollista vuonna 2030.

”Tämä tarkoittaisi meille neljää ennakkotarkkailuvuotta. Sen aikana saisimme hyvin kattavat tiedot alueen luonnon tilasta. Seurattavia lajistoja ovat kalat, vesikasvillisuus, sammaleet ja virtavesien pohjaeläimet. Vesien laatu ja pinnankorkeudet tulevat myös tarkkaan ja laajaan seurantaan”, Savikuja kertoo.

Tarkkailussa hyödynnetään erilaisia menetelmiä kuten isotooppitutkimuksia.

”Tarkempi tutkimusten sisältö selviää myöhemmin, kuten järvien luotaavien tutkimusten järjestämistapa muun muassa happipitoisuuden ja sähkönjohtavuuden suhteen.”

Yksityiskohtaisesta tarkkailusuunnitelmasta tiedotetaan sen valmistuttua.

Fakta

Valmisteluluvassa tarkat ehdot

  • Ennakkotarkkailun käynnistäminen edellyttää suunnitelman hyväksymistä Pohjois-Pohjanmaan ELY:ssä ja kalataloustarkkailun osalta Lapin ELY:ssä. ELY:t voivat muuttaa tarkkailusuunnitelmaa tarpeen mukaan myös hyväksymispäätöksen jälkeen (vesilaki).
  • Vedenottoluvan (PSAVI/716/2017) valmistelulupa asettaa tiukat ehdot liikkumiseen ja toimenpiteiden tekoon alueella. Ehdoissa korostuu suunnittelu haittojen minimoimiseksi, tiedottaminen ja tarkkailukirjan pitäminen.