Ukrainalainen Tanya työllistyi Oulun englanninkieliseen leikkikouluun – ”Kemiamme sopivat hyvin yhteen”

Tanya Buravkina, 49, saapui Ouluun perheensä kanssa maaliskuussa. Mukana tuli neljä sukupolvea: Tanya, hänen äitinsä, tyttärensä sekä tyttären lapsi. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Moni oululainen yritys on viime aikoina palkannut ukrainalaisen osaajan – tai suunnittelee palkkaamista. Yksi esimerkki onnistuneesta rekrytoinnista on ukrainalainen Tanya Buravkina. Hän opiskeli suomen kieltä monikulttuurikeskus Villa Victorissa ja etsi samalla töitä Oulusta.

Tanya Buravkina osallistui rekrytointitapahtumaan BusinessAsemalla kesäkuussa. Kaksi kuukautta myöhemmin hän sai työpaikan.

Pääkaupunki Kiovan läheltä Irpinistä kotoisin oleva Tanya Buravkina työskenteli kotimaassaan lähes 20 vuotta hammasteknikkona. Oulussa hän työllistyi palkkatuella keittiöntyöntekijäksi englanninkieliseen leikkikouluun.

”Tykkään työstäni ja tiimistäni sekä heidän asenteestaan. Opin täällä koko ajan myös lisää suomea.”

Työllistäminen on puolivahinko

Oulun englanninkielisessä leikkikoulussa on paikka 75 lapselle. Tällä hetkellä lapset edustavat 18 eri kansallisuutta. Töissä on 13 henkilöä, joista puolet ovat kansainvälisiä osaajia – muun muassa Australiasta, Englannista ja Etelä-Afrikasta.

Yrittäjä Ulla Terho kertoo, että päiväkoti perustettiin vuonna 1994. Tähän asti se on toiminut Kasarmialueella vuonna 1881 rakennetussa talossa, mutta pian se muuttaa lähistölle uuteen rakennukseen.

Ullan mukaan ukrainalaisen työllistäminen ”tapahtui melkein vahingossa”.

”Meillä on ollut keittiötyöntekijän paikka avoinna keväästä saakka. Kuulimme hyviä kokemuksia ukrainalaisten työllistämisestä toisaalta, ja saimme vinkin sopivasta työntekijästä BusinessOulun omavalmentajalta Taras Paliichukilta.

”Työhaastattelussa huomasin, että kemiamme sopivat Tanyan kanssa hyvin yhteen. Teimme heti palkkatukihakemuksen. Taras toimi tulkkina ja prosessi hoitui mutkattomasti. Tanya on osoittautunut todella huolelliseksi työntekijäksi ja hän on erittäin tietoinen kaikista ympärillään tapahtuvista asioista, Ulla Terho sanoo.

Ulla Terho on perehdyttänyt Tanya Buravkinaa Oulun englanninkielisessä leikkikoulussa.

”Kaikki on sujunut täydellisesti”

Palkkatuki on tarkoitettu työttömän työnhakijan työllistymiseen. Se on harkinnanvaraista, ja sen myöntää TE-keskus. Ehtona palkkatuen saamiselle on myös se, että työnantaja maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Buravkinan työsopimus jatkuu helmikuuhun 2023 saakka.

Tanya Buravkinan perhe löysi ystäviensä kautta kodin, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä hänen työpaikastaan.

Työpäivä kestää kuusi tuntia. Sen aikana hän muun muassa kattaa pöydän aamiaista, lounasta ja päiväpalaa varten sekä siivoaa niiden jäljet. Leikkikoulussa toimii jakelukeittiö, johon ruoka tulee valmiina.

”Haluaisin, että kaikki ukrainalaiset saisivat täällä töitä. Heille on tärkeää saada tehdä töitä ja ansaita rahaa. Moni lähettää rahaa ja tavaroita Ukrainaan.”

Henkilökunnan kanssa kommunikoidessaan Tanya Buravkina käyttää usein hyväksi Google-kääntäjää. Hän juttelee hetken ukrainaksi puhelimensa nauhuriin, joka kääntää puheen suomeksi.

”Koska meillä ei ole yhteistä kieltä, kommunikointi vaatii enemmän malttia. Mutta muuten kaikki on sujunut Tanyan kanssa täydellisesti ja kannustan rohkeasti yrityksiä palkkaamaan ukrainalaisia osaajia, Ulla Terho mainitsee.

Työnantaja, haluatko palkata ukrainalaisen työntekijän?

Jos yrityksesi haluaa työllistää ukrainalaisen ja teillä on avoin työpaikka, ilmoita siitä BusinessOululle tästä linkistä. BusinessOulussa etsitään yritykselle sopivia työnhakijaehdokkaita. Palvelu on maksutonta.

Töitä haetaan kaikilta aloilta. Työnantaja voi tarjota osa- tai kokoaikaista työtä. Palkkaus alan TES:n mukaisesti. BusinessOulusta saa apua myös työllistämisprosessin eri vaiheisiin sekä tulkkaukseen.

 

 

 

 

Lue myös