Työttömien määrä vähentynyt kausivaihtelun myötä kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla – lomautettujen määrä edelleen korkea

Huhtikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna lähes 9 100 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 4 100. Kuvituskuva: Sanna Krook

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 22 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin tämän vuoden alussa. Kevään kehityksessä on normaalia vuoden sisäistä muutosta – keväisin työttömien määrä alenee kesää kohti.

Matalasuhdanteen ei kuitenkaan enää uskota pahenevan. Talous elpyy vähitellen, mutta vielä ei ole merkittäviä työllistäviä kasvusignaaleja näköpiirissä. Lomautettujen määrä on edelleen korkea, mutta on laskenut vuoden alusta. Huhtikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 600. Vastikään toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Maakunnan työttömyysaste oli huhtikuun lopussa 11,5 prosenttia ja koko maassa se oli 10,3 prosenttia. Oulun työttömyysaste oli 12,6 prosenttia. Työttömien määrä kasvoi suurimmassa osassa kuntia vuoden takaiseen verrattuna. Suhteellisesti eniten kasvua oli esimerkiksi Kempeleessä ja Ylivieskassa, 24 prosenttia.

Huhtikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna lähes 9 100 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 4 100. Uusien työpaikkojen määrä laski vuoden 2023 huhtikuusta noin 700:lla työpaikalla. Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja oli avoinna rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille sekä palvelu- ja myyntityöntekijöille.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvussa

Vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli huhtikuun lopussa 7 800. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta 1 600 henkilöllä. Pitkäaikaistyöttömien määrä on jatkanut kasvua koko maakunnan alueella. Maaliskuuhun verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi noin 100 henkilöllä. Yli kaksi vuotta työttömänä olleita oli huhtikuun lopussa 3 600 ja kasvua vuoden takaiseen oli 200 henkilöä.

Huhtikuussa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi yli 64-vuotiaita lukuun ottamatta kaikissa ikäryhmissä, suhteellisesti eniten 15–19-vuotiaiden ryhmässä 46 prosenttia. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli huhtikuun lopussa noin 3 300, mikä on 380 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä on edelleen Uudenmaan jälkeen valtakunnan toiseksi korkein. Maaliskuusta työttömien miesten määrä laski 830 henkilöllä ja naisten 70 henkilöllä.

Pohjois-Pohjanmaan aktivointiaste oli huhtikuun lopussa 25,5 prosenttia ja aktivointiasteeseen laskettavien TE-palveluiden piirissä oli kuukauden aikana kaikkiaan 7 600 henkilöä.