Työttömien määrä selkeästi vuoden takaista korkeampi Pohjois-Pohjanmaalla – miesten tilanne heikentynyt

Rakennusalalla matalasuhdanne näkyy myös lomautuksina. Silti alalla on edelleen tarjolla avoimia työpaikkoja. Kuvituskuva: Mostphotos

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden vaihteessa maakunnassa oli 24 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Nousua on 16 prosenttia. Marraskuusta työttömien määrä nousi 2 900 henkilöllä ja lomautettujen määrä nousi 1 300:lla. Erityisesti miesten tilanne heikentyi loppuvuoden aikana.

Talouden matalasuhdanne on heijastunut Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoihin jo pidempään. Viime kuukausina työttömien ja avointen työpaikkojen määrissä ei ole tapahtunut ennakoimattomia muutoksia. Työpaikoilla joudutaan reagoimaan heikentyneeseen kysyntään.

Marraskuusta työttömien määrä nousi 2 900 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 900. Marraskuun lopusta lomautettujen määrä nousi 1 300 hengellä. Erityisesti miesten tilanne heikentyi loppuvuoden aikana.

Miesten työttömyys kasvanut enemmän

Maakunnan työttömyysaste oli joulukuun lopussa 12,6 prosenttia ja koko maassa se oli 11,2 prosenttia. Oulun työttömyysaste oli 13,7 prosenttia.

Joulukuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna kaikkiaan 5 500 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 2 800. Uusien työpaikkojen määrä jatkoi laskua lähes kaikissa ammattiryhmissä vuoden takaiseen verrattuna.

Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja oli kuitenkin avoinna palvelu- ja myyntityöntekijöille sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille.

Vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli joulukuun lopussa lähes 7 500, mikä on 1 500 eli 25 prosenttia vuoden takaista enemmän. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut koko maakunnan alueella.

Työttömyys on lisääntynyt suhteellisesti eniten 45–49-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvua vuoden takaiseen oli 23 prosenttia. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli joulukuun lopussa lähes 3 600, mikä on 400 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömistä työnhakijoista miehiä oli 15 000 ja naisia 9 000. Marraskuusta miesten työttömyys oli kasvanut 15 prosenttia ja naisten 13 prosenttia.