Soprano ostaa Wetterin – oululainen autokonserni siirtyy myynnin jälkeen pörssiin

Pääkonttoriaan Oulussa pitävä Wetteri-konserni kuuluu Suomen suurimpiin autokauppaketjuihin. Kuva: Mostphotos

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kauppa on monimutkainen, sillä Soprano ostaa ensin Wetteri-konsernin kokonaan omistavan Themis Holdingin. Holding-yhtiön pääomistajat ovat Aarne Simula ja Wetterin hallituksen puheenjohtaja Markku Kankaala.

”Autoala on historiansa suurimmassa murroksessa liiketoimintamallien ja jakelutiekanavien uudistumisen, autoilun sähköistymisen, kasvavien ympäristövaatimusten sekä tekniikan kehittymisen myötä”, perustelee Wetteri-konsernin toimitusjohtaja Simula tiedotteessa.

Themis Holdingin osakekannan laskennalliseksi arvoksi on osakevaihtosopimuksessa määritetty noin 54 miljoonaa euroa ja Sopranon osakekannan arvoksi vajaat yhdeksän miljoonaa euroa. Osakevaihdon ansiosta Simula ja Kankaala nousevat pääomistajiksi, ja Sopranon nykyisille omistajille jää noin 14 prosentin siivu.

”Nyt julkaistu yritysjärjestely on paras ja nopein tapa Wetteri-konsernin listautumiselle Nasdaq Helsingin päälistalle. Olemme yhdessä Aarne Simulan kanssa asettaneet kunnianhimoisen kasvutavoitteen tuleville vuosille, ja pörssiyhtiö antaa tälle kasvulle hyvän alustan. Wetteri on tunnettu brändi ja uskon sen kiinnostavan myös suurta yleisöä”, Kankaala sanoo.

Wetterin liikevaihto 332 miljoonaa

Wetter-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 332 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä yli 600. Sopranon liikevaihto oli 11 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 80.

”Vahvalla Wetteri-konsernilla on vuosien näytöt alaansa nopeammasta kasvusta ja hyvästä kannattavuudesta. Tämä järjestely vahvistaa molempien osapuolten kasvumahdollisuuksia ja tuottaa merkittävää arvoa osakkeenomistajille, arvioi Sopranon hallituksen puheenjohtaja Satu Mehtälä.

Wetteri-konserni on yksi toimialansa nopeimmin kasvavista yrityksistä, jolla on 25 toimipisteessään edustuksessaan Suomen suurin valikoima uusia henkilöautomerkkejä, vahva raskaan kaluston liiketoiminta, valtakunnallinen käytettyjen autojen myyntiyksikkö sekä 25 globaalin autobrändin vaurio-, varaosa- ja huolto-organisaatio, joka takaa yhtiölle jatkuvan kassavirran.

Suunniteltu yritysjärjestely on ehdollinen osapuolista tehtäville due diligence -tarkastuksille, sekä Soprano Oyj:n rahoittajien hyväksynnälle ja muille tarvittaville järjestelyille. Soprano Oyj:n liiketoiminta muuttuu suunnitellun yritysjärjestelyn myötä merkittävästi ja yhtiö tulee laatimaan esiteasetuksen sekä arvopaperimarkkinalain mukaisen listalleottoesitteen. Yritysjärjestelyn täytäntöönpanon myötä myös suunnatussa osakeannissa annettavat uudet osakkeet on suunniteltu otettavan kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle pörssilistalle.

Yritysjärjestelystä päättävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa Soprano Oyj:lle nimitetään uusi hallitus, minkä jälkeen myös yhtiön toimivassa johdossa voi tapahtua muutoksia. Järjestelyllä ei ennakoida olevan vaikutuksia yhtiöiden henkilökuntaan tai sopimussuhteisiin.

Toteutettavan järjestelyn myötä Soprano Oyj:n toiminimi muutetaan Wetteri Oyj:ksi ja yhtiön toimiala muuttuu vastaamaan uutta päätoimialaa.

Wetteri Yhtiöt vuonna 2022

• Pääkonttori Oulussa

• 25 toimipistettä

• Henkilöstöä 610

• Liikevaihtoennuste 340 miljoonaa euroa

• Tämän hetken tilauskanta on noin 150 prosenttia korkeampi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna

• Yhteensä noin 10 000 myytyä ajoneuvoa vuodessa