Robotit kuljettavat ruokaa nyt myös Oulussa – pian ne saavat talvirenkaat alleen

Valkean edustalla parkkipaikkaa pitävät robotit operoivat parin kilometrin säteellä keskustasta. Arina pohtii, olisiko roboteille kysyntää esimerkiksi opiskelijavaltaisella Linnanmaan alueella. Kuvat: Pasi Rytinki

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Osuuskauppa Arina on ottanut tällä viikolla kuljetusrobotit käyttöön Oulussa. Ne toimittavat elintarviketilauksia parin kilometrin säteellä kauppakeskus Valkeasta.

Etelä-Suomessa elintarvikkeita kaupoista asiakkaille kuljettavat robotit ovat jo monissa kaupungeissa tuttuja, mutta Oulussa katseet kääntyivät, kun Osuuskauppa Arinan robotit lähtivät maanantaina liikenteeseen.

Robotteja on tällä haavaa kaikkiaan kuusi, ja niistä 4–5 on yhtä aikaa liikenteessä maanantaista lauantaihin. Tilaukset tehdään mobiilisovelluksella, ja tilaukset pakataan Valkean edustalla parkkia pitäviin robotteihin kauppakeskuksen Sokos Herkusta. Ladattaviin sähkörobotteihin mahtuu kaksi kassillista eli noin yhdeksän kiloa ostoksia.

Asiakkaat voivat seurata tilauksen etenemistä kaupan mobiilisovelluksesta. Kun robotti pääsee kohdeosoitteeseen, asiakkaan puhelimeen tulee ilmoitus ulkona odottavasta toimituksesta.

Ruoankuljetusrobotti kadulla päiväkodin edustalla, ovella seisoo nainen ilmapalloja kädessään.

Osuuskauppa Arinan viestinnän asiantuntija Hanna Pikkarainen soitti maanantaina iltapäivällä päiväkoti Palleron ovikelloa: pihalla odotti kuljetusrobotin tuoma välipalatoimitus.

Osuuskauppa Arinan ruoan verkkokaupasta vastaava ryhmäpäällikkö Ari Arolaakso kertoo, että muualla maassa kokemukset roboteista ovat olleet hyviä niin kaupan kuin asiakkaidenkin näkökulmasta.

”Ilkivaltaa on ollut todella vähän. Enemmänkin robotit on nähty sympaattisina, ja ihmiset ovat jopa auttaneet niitä liikennevalojen yli tarvittaessa”, Arolaakso toteaa.

Robotit on toimittanut Arinalle leasing-periaatteella Starship Technologies. Robotit suunnittelevat reittinsä tekoälyä ja GPS-paikannusta hyödyntäen ja osaavat väistää ihmisiä, ajoneuvoja ja esteitä. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin. Robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensorien ja tutkien avulla ja oppii tekoälyn avulla koko ajan lisää ympäristöstään.

Arolaakson mukaan roboteille sallitut reitit voidaan määrittää sentilleen. Esimerkiksi hautausmaille tai pyöräkaistoille robotit eivät mene. Robottien liikennöintiä tarkkailee Arinalla aina myös ihminen.

Kaksi miestä seisoo kuljetusrobottien vieressä.

Hartte Lindgren (vas.) ja Markku Nykänen tulivat ihmettelemään Valkean pihalle ilmestyneitä robotteja. Kumpikin oli kiinnostunut kokeilemaan vempelettä. "Vaikka ei kai sen kanssa voi porista", Lindgren epäili.

Ruokarobottien oli tarkoitus tulla Ouluun jo alkukesästä, mutta toimitus viivästyi. Robotteja ei kuitenkaan ole tarkoitus laittaa heti kohta talveksi säilöön.

”Näihin laitetaan talvirenkaat, eli robotit ovat kyllä talvellakin ainakin osan ajasta käytössä”, Arinan viestinnän asiantuntija Hanna Pikkarainen kertoo.

Maailmalla vastaavia robotteja on tuhansittain, mutta siitä ei ole tietoa, onko niitä käytetty aiemmin näin pohjoisessa. Kovin lumisilla keleillä robotteja ei kannata tilata, sillä telaketjuja niiden alle ei sentään laiteta.

”Starshipin näkökulma on, että talvellakin pystytään menemään, mutta pitää tietysti ymmärtää, että Helsingissä ja Oulussa on vähän erilainen talvi. Kokemus vasta kertoo, pystytäänkö operoimaan koko talvea”, Ari Arolaakso toteaa.

Maanantaina tehty koeajo, välipalatoimitus päiväkoti Palleroon Kirkkokadulle, sujui ongelmitta. Robotti löysi parin tuumailu- ja zoomailutauon jälkeen nopeasti ja turvallisesti perille – ja keräsi hämmästeleviä ja ihasteleviakin katseita. Oikeita tilauksia alkoi tulla välittömästi perään, joten robotit tulevat todennäköisesti nopeasti tutuiksi oululaisillekin.

Kuljetuksen normaalihinta on alkaen 4,90 euroa, mutta syyskuussa on voimassa tutustumishinta 2,90 euroa.