Ranskalaisyritys suunnittelee vetytehdasta Oritkariin
Ranskalainen Verso Energy kaavailee vetyä ja synteettisiä polttoaineita tuottavaa tehdasta Oulun sataman alueelle. Kuva: Oulun kaupunki
Ranskalainen Verso Energy on varaamassa tontin Oulun satamasta vetyä ja synteettisiä polttoaineita tuottavaa tehdasta varten. Varsinaisesta investoinnista päätetään myöhemmin, mutta sitä pidetään todennäköisenä. Hanke toisi huomattavan määrän työpaikkoja Oulun alueelle.
Ranskalainen hiilivapaa energiayhtiö Verso Energy on varaamassa tonttia Oulun Oritkarista tehtaalle, joka tuottaisi vetyä ja synteettisiä polttoaineita.
”Olemme kiinnostuneita rakentamaan korkean lisäarvon tuotantolaitoksen Ouluun, koska alue tarjoaa runsaasti edullista uusiutuvaa energiaa ja biogeenistä hiilidioksidia. Oulun yliopisto, jolla on laaja vetyyn liittyvä tutkimus, sekä alueen suuret T&K-investoinnit varmistavat riittävän osaajapoolin”, sanoo Verso Energyn toimitusjohtaja Antoine Huard tiedotteessa.
”Olemassa oleva liiketoimintaympäristö tarjoaa meille myös potentiaalisia asiakkaita ja alihankkijoita. TEN-T-ydinverkon osana Oulun satama, jolla on erinomaiset rautatie- ja maantieyhteydet, tarjoaa hyvät yhteydet muualle maailmaan.”
Kyseessä on vasta alustava tonttivaraus, ja lopullinen investointipäätös tehdään myöhemmin. Toteutuessaan hanke toisi merkittävän määrän työpaikkoja Oulun alueelle.
”Toivotamme Verso Energyn lämpimästi tervetulleeksi Ouluun. Hankkeen rahoitus on hyvin järjestetty, ja yritystä tukevat omistajien taloudelliset resurssit. Heillä on myös aiempaa näyttöä rahoituksen keräämisestä”, sanoo kaupungingeodeetti Veikko Lehtinen Oulun kaupungilta.
Myös konsultointi- ja suunnitteluyritys AFRY Finland, joka on ollut mukana arvioimassa toimijoita, on arvioinut hankkeen toteutumisen todennäköisyyden korkeaksi, sillä Verso Energyllä on selkeä liiketoimintasuunnitelma ja fokus.
Verso Energy on jo käynnistänyt useita projekteja Ranskassa rakentaakseen vety- ja synteettisten polttoaineiden tehtaita. Synteettisten polttoaineiden tuotanto Ranskassa perustuu yhtiön uusiutuvan vedyn tuotantoon ja hiilidioksidiin, jotka on otettu talteen esimerkiksi paperi- ja sellutehtaista tehtaan läheisyydessä. Yritys tarjoaa synteettisiä polttoaineitaan käytettäväksi sekä lentokoneissa että laivoissa.
Yhtiötä houkuttelee Suomeen sähkön hinta, joka on Euroopan halvimpia. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla sähkön hinta ei-kotitalousasiakkaille Suomessa oli EU:n alhaisin (0,0939 €/kWh). Oulun alue on Suomen tärkein uusiutuvan sähkön tuottaja.
Muitakin vety- ja H2-johdannaisten tuotantoprojekteja on käynnistetty Oulun alueella. Gasgrid Finland suunnittelee vetykuljetusinfrastruktuurin perustamista yhdistääkseen Oulun vedyn tuotannon muuhun Suomeen ja muihin Euroopan maihin.
Verso Energy aikoo paljastaa hankkeensa yksityiskohdat Northern Power -tapahtumassa Oulussa helmikuussa 2025. Northern Power kokoaa yhteen satoja kansainvälisiä teollisuuden johtajia, innovaattoreita, tutkijoita ja päättäjiä keskustelemaan vedyn energian tulevaisuudesta Pohjoismaissa.
Oulun Energian Laanilan vetyhankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyi
Oulun Energia valmistelee oman vedyn tuotantolaitoksen rakentamista Laanilaan. Viime helmikuussa julkistettu hanke on nyt edennyt ympäristövaikutusten arviointiin.
Oulun Energian tavoitteena on rakentaa Laanilan teollisuusalueelle kapasiteetiltaan sadan megawatin elektrolyysilaitos. Kokonaisuus sisältäisi myös hiilidioksidin talteenottolaitoksen, vedyn ja hiilidioksidin varastoinnin sekä jatkojalostuslaitoksen, jonka lopputuotteena voi olla esimerkiksi metaani tai metanoli.
Vedyn tuotantolaitoksen esisuunnittelu on edennyt aikataulussa. Nyt Oulun Energia on käynnistämässä Laanilaan sijoittamisesta ympäristövaikutusten arvioinnin eli YVA-menettelyn. Siinä arvioidaan hankkeen rakentamisen sekä toiminnan aikaisia vaikutuksia esimerkiksi ilmanlaatuun, meluun, vesistöön, liikenteeseen, maisemaan, maaperään sekä ihmisten terveyteen, elinolosuhteisiin ja viihtyvyyteen. Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa hankkeen päätöksenteon tueksi sekä lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja vaikutusmahdollisuuksia.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tulee asettamaan Oulun Energian laatiman YVA-ohjelman ja myöhemmin YVA-selostuksen yleisön nähtäville mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten Vetyhankkeesta tullaan järjestämään myös yleisiä yleisötilaisuuksia, joissa hanketoimijat kertovat tarkemmin vedyn tuotantolaitoksen toiminnasta ja vaikutuksista.
Hankkeen rakennusaikaisen suoran työvoiman tarpeen arvioidaan olevan noin 250 henkilötyövuotta ja välillisten työllisyysvaikutusten noin 350 henkilötyövuotta. Hankkeen valmistumisen jälkeen uusia työpaikkoja voisi syntyä noin 100. Oulun Energian tavoitteena on tehdä investointipäätös vedyn tuotantolaitoksen rakentamisesta vuonna 2025, jolloin vedyntuotanto voisi alkaa aikaisintaan 2028.