Pohjois-Pohjanmaan liiton selvitys: Alueella vireillä lukuisia uusia tuulivoimahankkeita

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaluonnoksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on paljon edellytyksiä uusien tuulivoimaloiden rakentamiselle. Kuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaluonnos on asetettu nähtäville. Se käsittelee erityisesti sähkön tuotantoa ja sähkönsiirtoa, ja pääpainona on uusiutuva energiamuoto tuulivoima. Kaavaluonnosta laadittaessa on selvitetty, mitkä Pohjois-Pohjanmaan alueet soveltuvat tuulivoimaloille parhaiten.

Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtaja Markus Erkkilän mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on mahdollista lisätä tuulivoiman tuotantoa. Maakunnasta on löytynyt 79 tuulivoimaloille sopivaa uutta suurta aluetta, joihin voi rakentaa ainakin seitsemän voimalaa. Uusia tuulivoimalahankkeita on jo vireillä.

”Hankkeita on lukematon määrä vireillä. Alueet ovat täyttyneet ja nyt tarvitaan reilusti lisää tuulivoimalle soveltuvia alueita”, hän kertoo.

Erkkilän arvion mukaan tuulivoimaloille sopivia paikkoja on myös Oulun seudulla.

”Oulun ympäristössä on potentiaalia erityisesti merialueilla. Myös maatuulivoimalle on edellytyksiä erityisesti Oulun pohjoispuolella, mutta idässä ja etelässä tuulivoimarakentamiselle aiheutuu useita yhteensovittamisen esteitä niin muusta maankäytöstä kuin puolustusvoimien ja lentoliikenteen tarpeista”, hän arvioi.

Energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaa laadittaessa on selvitetty, mitä ehtoja tuulivoimaloiden rakentamiselle on olemassa. Niitä ovat myös esimerkiksi asutus, luontoarvot ja liikenne.

Maakuntavaltuustolla päätösvalta

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston on määrä hyväksyä lopullisesti energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava. Markus Erkkilän mukaan ajankohta tulee riippumaan paljon selvitystarpeesta, jota voi tulla palautteesta. Hän muistuttaa siitä, että palautetta myös toivotaan kaavaluonnokselle.

Energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaluonnos on valmisteltu Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtaja Markus Erkkilän johdolla. Kuva: Petri Isoniemi

”Nyt on hyvä ja tärkeää, että otetaan kantaa, ovatko suurten tuulivoimaloiden alueet ja niiden perusteet oikeansuuntaiset – vaikka millaiset etäisyydet asutukseen ovat”, hän arvioi.

Erkkilä kertoo myös, että parhaillaan käynnissä olevaa kaavaluonnosvaihetta seuraa myöhemmin kaavaehdotusvaihe. Kaavan on määrä edelleen täsmentyä selvityksen ja palautteen perusteella, joten sen hyväksymisen lopullinen ajankohta ei ole vielä tiedossa. Hän kuitenkin arvioi, että se käsitellään maakuntavaltuustossa aikaisintaan joulukuussa 2023 tai todennäköisemmin keväällä 2024.

Kaavaluonnoksesta tietoa kaavakahviloissa

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaluonnos on julkisesti nähtävillä 23. syyskuuta saakka Pohjois-Pohjanmaan liiton toimistolla Oulussa, osoitteessa Poratie 5. Kaavaluonnokselle annettuun kirjalliseen palautteeseen annetaan vastine.

Valmisteluaineisto on asetettu nähtäville myös Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivulla. Kaavaluonnon on esillä liiton verkkosivulla.

Kaavaluonnosta valmistelleet asiantuntijat ovat tavattavissa kaavakahviloissa kello 14–17.30:

  • 7. syyskuuta Ylivieskassa Kulttuurikeskus Akustiikassa (Koulukatu 2B)
  • 12. syyskuuta Raahessa Tapahtumatalo Raahessa (Kirkkokatu 28)
  • 13. syyskuuta Siikalatvan kunnantalolla (Pulkkilantie 4)
  • 14. syyskuuta Oulussa, Pohjois-Pohjanmaan liiton toimistolla (Poratie 5) 

Lisätietoa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavaluonnoksesta.

Lue myös