Pahentunut koronatilanne ei näkynyt viime vuoden lopun työttömyysluvuissa Pohjois-Pohjanmaalla

Eniten uusia työpaikkoja oli viime vuoden lopulla avoinna myyntialalla, hoitoalalla sekä rakennus- ja ravintola-aloilla. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime vuoden loppupuolella työttömyys alentui maakunnassa hitaasti, eikä työttömien tai lomautettujen määrissä ole tapahtunut nousua. Positiivinen piirre oli, että yli vuoden työttömänä olleiden määrä oli laskenut jo usean kuukauden ajan.

Työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla 18 200 mukaan lukien lomautetut, mikä on 6 000 vähemmän kuin vuoden 2021 tammikuussa ja 500 vähemmän 2021 lokakuussa.

Työpaikkoja oli tarjolla hyvin

Avoimia työpaikkoja on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hyvin tarjolla. Viime vuoden lopulla Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella ilmoitettiin avoimeksi noin 6 200 uutta työpaikkaa – kaikkiaan maakunnassa oli viime marraskuun aikana tarjolla 11 900 avointa työpaikkaa.

Uusia työpaikkoja tuli marraskuun 2021 aikana avoimeksi 61 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan ja lisääntynyt tarjonta on todettavissa useissa kunnissa eri puolella maakuntaa. Eniten uusia työpaikkoja oli myyntialalla, hoitoalalla sekä rakennus- ja ravintola-aloilla.

Marraskuun lopussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta eli työttömyysaste oli Pohjois-Pohjanmaalla 9,8 prosenttia. Koko maassa työttömyysaste oli 9,6 prosenttia. Suhteellinen työttömyys vaihtelee suuresti maakunnan sisällä. Marraskuun lopussa alhaisin työttömyysaste oli Limingassa, 4,9 prosenttia ja korkein Vaalassa, 13,8 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 11,0 prosenttia.

Aktiivista työllisyyden edistämistä

Elo-marraskuun aikana 2021 pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt reilulla 600:lla edelliskesään verrattuna. Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä sen sijaan on edelleen nousussa – marraskuun lopussa heitä oli reilu 3 300.

Työllistymistä edistetään eri palvelumuodoin. Viime vuoden lopussa TE-hallinnon eri palveluissa oli yhteensä 7 600 osallistujaa. Eniten osallistujia oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 800 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 500 opiskelijaa.

Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 2 000 henkilöä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 500. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisena sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä reilu 800 osallistujaa.