Oulun Vesi saneeraa ja rakentaa tänä vuonna verkostoja useilla alueilla

Noin 70 prosenttia Oulun Veden verkostotöistä kohdistuu olemassa olevan putkiston saneeraamiseen. Kuva: Oulun Vesi

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hietasaaressa uusitaan Oulun Veden tärkeintä paineviemäriä, jonka kautta noin puolet Oulun kaupungin jätevesistä sekä Oulujokivarren kuntien jätevedet Rokualta saakka johdetaan Taskilan jätevedenpuhdistamolle. Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa siten, että uusi paineviemärilinja saadaan käyttöön vuonna 2023. Hanke mahdollistaa osaltaan asuntomessualueen rakentamisen.

Vanhoja saneerataan 

Oulun Vesi käyttää investoinneista 70 prosenttia saneerauksiin. Saneerausten osuus on tarpeen pitää korkeana saneerausvelan hillitsemiseksi.

Ylikiimingistä Kiiminkiin johtavan paineviemärin saneeraus puolestaan on tavoitteena käynnistää loppuvuodesta.

Vesihuoltoverkostoja uusitaan samanaikaisesti muun kunnallistekniikan rakentamisen kanssa. Näitä yhteisiä kohteita ovat Niemeläntörmän alue Haukiputaalla, Rajakylä, Jääli sekä Oulun keskusta. Yhteishankkeissa uusitaan vesihuoltoverkostojen kanssa myös kaukolämpöverkostoja sekä sähkö- ja tietoliikenneverkkoja.

Runkoviemäreitä pystytään uusimaan tietyissä kohteissa sukittamalla eli menetelmällä, jossa asennetaan maahan asennetun putken sisään uusi putki. Sukittamisen merkittäväin etu on se, että saneerattavaa johtoa ei tarvitse kaivaa esiin. Menetelmä aiheuttaa perinteiseen kaivuun verrattuna selvästi vähemmän haittoja viherympäristölle ja liikenteelle. Runkoviemäreiden sukitushankkeista merkittävin on Oulun keskustassa Kuusiluodon alueella.

Myös uusia verkostoja 

Uusille asemakaava-alueille rakennetaan vesihuoltoa Hiukkavaarassa, Korvenkylässä, Heikinharjussa, Ritaharjun Vähäojan alueella ja Haukiputaalla. Tavoitteena on myös käynnistää uuden asuntomessualueen vesihuollon rakentaminen loppuvuodesta.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulussa 16.3.2022.