Oulun kaupunki tarjoaa lapsille ja nuorille maailman suurimman virtuaalisen yritysvierailun – ilmoittautuneita jo yli 3000

Maailman suurimmassa virtuaalisessa yritysvierailussa nähdään esimerkiksi, millaisia yrityksiä ja ammatteja matkailu- ja ravintola-alalta löytyy. Kuva: PhotoCrew / Janne Maljanen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yritysvierailu-tapahtuman tarkoituksena on antaa tilaisuus kurkistaa ravintola- ja matkailuammattilaisten työpäivään ja tutustua alan ura- ja opiskelumahdollisuuksiin.

”Tapahtumalla halutaan tuoda matkailu- ja ravintola-alaa sekä siellä olevia ammatteja ja työtehtäviä tunnetuksi lapsille ja nuorille sekä näin innostaa alalle. Kyseessä on työvoimapula-ala. Se tarjoaa mahdollisuuksia työllistyä eri tavoin aina osa-aikatyöstä opintojen ohella pitkään työuraan, jonka aikana voi edetä ja kehittyä työssään”, BusinessOulun asiantuntija Tiina Haapaniemi sanoo.

Maailman suurimmassa virtuaalisessa yritysvierailussa nähdään esimerkiksi, millaisia yrityksiä ja ammatteja matkailu- ja ravintola-alalta löytyy. Uratarinoiden kautta opitaan, millaista osaamista ja asennetta alalla tarvitaan sekä millaisilla opiskeluvalinnoilla voi työllistyä alalle.

”Linjoille kannattaa tulla varsinkin siksi, että kerromme alan opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Osallistujat pääsevät myös tapaamaan virtuaalisesti työntekijöitämme sekä kuulemaan aitojen osaajien tarinoita”, Puistolan ja Pannun ravintoloitsija Sari-Helena Forsman kertoo.

”Samalla voi kurkata esiriipun taakse, eli mitä kaikkea ravintolassa tapahtuukaan päivän aikana. Työmme on vaihtelevaa, yhteisöllistä ja mukavaa. Ravintola-alan tekijät ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Forsman mainitsee.

Kolme syytä osallistua

Alueen yrityksistä mukana ovat osuuskauppa Arina, 1Bar, Ravintola Pannu, Ravintola Puistola, Puistola Bakery ja Nallikari lomakylä. Järjestelyihin osallistuvat myös OSAO, OPAO, Oulun kauppakamari sekä matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa.

Haapaniemen ja Forsmanin mielestä maailman suurimpaan virtuaaliseen yritysvierailuun kannattaa osallistua monestakin syystä; he listasivat niistä kolme innostavinta. 1. Tapahtumassa ovat mukana alalla työskentelevät ihmiset, vierailulla pääsee kurkistamaan 45 minuutissa alaan siellä työskentelevien henkilöiden kautta. 2. pääsee näkemään, millaista alalla opiskelu on ja miltä oppimisympäristö näyttää. 3. osallistuminen on vaivatonta ja interaktiivista. Vierailuun osallistuminen on tehty helpoksi, mutta silti osallistaen vieraat niin ennakkotehtävien kautta kuin itse vierailun aikana.

Forsman mainitsee, että maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu liittyy tiiviisti valtakunnallisen työantajaliiton Maran vetovoimahankkeeseen. Hänen mukaansa Pohjois-Pohjanmaan vetovoimatyöryhmän suurin ponnistus on juurikin tämä yritysvierailutapahtuma.

”Vetovoimahanke on perustettu tilanteeseen, jossa matkailu- ja ravintola-alan työvoimavaje on todettu sekä alalle opiskelemaan hakijoiden määrä on samalla vähentynyt. Keskeisenä tavoitteenamme on edistää yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä alan vetovoiman lisäämiseksi”, Forsman toteaa.

Päivän ohjelma:

Vierailut nähdään Oulun kaupungin YouTube-kanavalla. Verkkovierailut ovat kaikille avoimia ja niihin voi osallistua paikkakunnasta, iästä ja koulutustaustasta riippumatta.

Jokainen vierailu kestää noin 45 minuuttia. Eri kouluasteiden vierailuajat löydät alta:

8.30–9.15: 1.–3. luokat

9.30–10.15: Varhaiskasvatus ja esiopetus

10.30–11.15: 4.–6. luokat

12.30–13.15: 7.–9. luokat

13.30–14.15: Ammatillinen toinen aste

14.45–15.30: Lukio

15.45–16.30: Session in English

Ilmoittautuminen virtuaalitapahtumaan tästä BusinessOulun linkistä.