Oulun Energia lahjoittaa Ukrainaan kaksi varavoimageneraattoria – ensimmäinen avustuserä lähti jo viime keväänä

Jo viime keväänä Oulun Energia lähetti Ukrainaan avustustarpeita, jotka olivat tarkoitettu kriittisen infrastruktuurin huoltoon. Kokonaisuudessaan avustus sisälsi tarvikkeita yli 100 000 euron edestä. Kuva: Oulun Energia

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan seurauksena yli puolet Ukrainan sähköverkosta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Yli 10 miljoonaa ukrainalaista on jäänyt ilman sähköä. Euroopan parlamentti ja Eurocities-verkosto, jossa Oulukin on mukana, ovat yhdessä käynnistäneet Generators of Hope -kampanjan. Kampanja kehottaa kaupunkeja lahjoittamaan sähkögeneraattoreita ja muuntajia auttamaan ukrainalaisia ​​selviytymään tulevasta ankarasta talvesta.

Lahjoitetut generaattorit pitävät toiminnassa keskeisiä tiloja, kuten sairaaloita, kouluja, vesihuoltolaitoksia ja hätäkeskuksia. Varavoimageneraattorit kuljetaan yhteen kolmesta EU:n pisteistä Ukrainassa. Ukraina tekee sen jälkeen päätöksen, että missä päin maata niitä eniten tarvitaan.

”Oulun Energia on erittäin tyytyväinen, että voi jälleen tukea Ukrainaa ja auttaa heitä uudelleen rakentamaan elintärkeää infrastruktuuria”, toteaa liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala Oulun Energialta.

Konkreettista apua korjaamiseen

Viime vuoden huhtikuussa Oulun Energia lähetti Ukrainaan 60 000 eurolla avustuspakettitarpeita, jotka olivat suunnattu kriittisen infrastruktuurin huoltoon, korjaukseen ja ylläpitoon kriisialueilla. Kokonaisuudessaan tavarantoimittajien kanssa koottu avustuspaketti piti sisällään tarvikkeita yli 100 000 euron edestä.

Oulun Energialla pohdittiin heti sodan alettua, millaisilla konkreettisilla tavoilla voidaan tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia. Halu auttaa oli vahva koko konsernissa, sillä yhtiön arvoihin kuuluu ihmisistä huolehtiminen ja sosiaalisen vastuun kantaminen.

”Saimme humanitäärisen sekä teknisen avunpyynnön Kiovassa toimivalta Kyivteploenergo-energiayhtiöltä. Halusimme tarttua avunpyyntöön ja aloimme selvittämään erilaisia mahdollisuuksia lahjoituksen tekemiseen”, kertoo Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila.

Avustuspaketti oli merkittävä, sillä hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden kaupunkien infrastruktuuriin kohdistuneet tuhot vaikuttavat laajasti energian saatavuuteen ja pelastustöiden sujuvuuteen. Rikki mennyttä verkostoa pitää huoltaa ja korjata, jotta alueella oleville ihmisille voidaan varmistaa lämmön- ja energiansaanti.

Oulun Energian paketit sisälsivät muun muassa aggregaatteja, puikkohitsauskoneita, kulmahiomakoneita, iskuporakoneita, puukkosahoja, työkaluja, raivausvälineitä, valaisimia ja radiopuhelimia. Niiden sisältö suunniteltiin Oulun Energian lämpöpalveluiden kunnossapidon työntekijöiden toimesta.