Oululaisia onnistumisia, osa 13: ”Minusta ei tule koskaan pirssikuskia” – nyt Kimmo Suorsa johtaa 120 henkilön taksiyhtiötä

Tuskinpa Kimmo Suorsan isoisoisä osasi kuvitellakaan vuonna 1927, että millaiseksi hänen taksiyrityksensä kehittyy vuosikymmenten aikana Oulussa. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Annakaisa Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toimitusjohtaja Kimmo Suorsa, 41, on taksiyrittäjä neljännessä polvessa. Yli sata vuotta aiemmin, 1910-luvulla, hänen isoisoisänsä aloitti vossikalla Oulussa ja sai yhdelle autolle taksiluvan 1927.

Myös Kimmo Suorsan isoisä ja isä olivat molemmat taksiautoilijoita Oulussa, mutta hänen suunnitelmissaan oli alkujaan jotain ihan muuta.

”Lähdin 18-vuotiaana opiskelemaan tukiasemateknikoksi. Tuolloin sanoin isälleni, että en tule koskaan ajamaan pirssiä”, Kimmo Suorsa naurahtaa.

Mutta taksigeenit eivät jättäneet rauhaan, ja Suorsan mielessä alkoi pyöriä monenlaisia visioita. 19-vuotiaana hän suoritti taksinkuljettajan ajoluvan ja ryhtyi ajamaan isänsä taksia. Hän nautti erityisesti yövuorojen tekemisestä ja viihtyi kuljettajana yhdeksän vuotta. Sen jälkeen oma yritys alkoi kiinnostaa ja johdatti miehen yrittäjäkurssille.

Elettiin vuotta 2012, kun Suorsa sai ensimmäisen taksilupansa ja sen jälkeen perheessä oli kaksi taksia. Yksi isällä ja yksi pojalla. Kun hän kertoi tuttavilleen laajennushaaveistaan, hän kuuli vain naureskelua ja näki epäuskoisia ilmeitä.

”Toiveissani oli silloin viiden taksin yritys. Monet sanoivat, että se ei tule koskaan onnistumaan. ’Että pidä jalat maassa’”, hän naurahtaa.

”Työntekijät ovat tärkein voimavaramme”

Tällä hetkellä Suorsa Taksi & Kuljetus -osakeyhtiön palkkalistoilla työskentelee noin 120 henkilöä. Heistä 110 toimii kuljettajina, jotka ajavat yli 30 taksiautoa. Kalusto on muuttunut viime vuosina enemmän kohti hybridi- ja sähköautoja.

”Vanhin auto on hankittu 1,5 vuotta sitten.”

Yhtiön operatiivinen johtaja Teemu Timonen, 34, huolehtii taksitalon rekrytoinneista ja arkipäivän toiminnan sujuvuudesta. Hän sanoo, että Suorsan brändille tärkeintä on pitää kiinni osaavista työntekijöistä ja palvella asiakkaita ammattitaitoisesti 24/7/365.

Osa taksinkuljettajista työskentelee osa-aikaisesti.

”Taksinkuljettajan työ sopii hyvin esimerkiksi opiskelijoille ja muillekin, jotka kaipaavat lisäansioita”, Timonen mainitsee.

Hän toteaa, että kuljettajaksi haluava henkilö on mahdollista kouluttaa niin, että jo kahden viikon päästä aloituksesta hän ajaa itsenäisesti taksia.

Timonen on myös toiminut taksinkuljettajana 12 vuotta ennen nykyistä toimenkuvaansa. Hänen mukaansa Suorsan takseilla on nyt hyvä kuljettajatilanne eikä heillä ole tarvetta massiivisille rekrytoinneille. Aina tilanne ei ole ollut yhtä hyvä, mutta silti taloon on palkattu ammattikuljettajia.

Esimerkiksi suurten yrityskauppaostojen yhteydessä Suorsa taksi on joutunut etsimään aktiivisesti uusia kuljettajia. Yhtiö on julkaissut rekrytointi-ilmoituksia sosiaalisessa mediassakin, ja ne ovat tuoneet toivottua näkyvyyttä ja sitä kautta yritykseen on saatu tarvittavaa henkilöstöä lisää.

”Työntekijät ovat tärkein voimavaramme. Pidämme huolta, että he viihtyvät, voivat hyvin ja pysyvät meillä. Siihen tarvitaan muun muassa tarpeeksi vapaa-aikaa, moderni kalusto ja toimivat etuudet, kuten vaikkapa kattava vapaa-ajan vakuutus tapaturmien varalle.”

”Rahahanat kiinni pariksi vuodeksi”

Yrityksen liiketoiminnan laajentaminen on Kimmo Suorsan mielestä pitkäjänteistä työtä eikä toivottuja tuloksia synny yhdessä yössä.

”Ei välttämättä yhdessä vuodessakaan. Pitkät asiakassuhteet ovat erityisen miellyttäviä ja toivottuja alalla. Tärkeimpiä asiakkaita ovat vuosikymmenestä toiseen asiakkaina ja ystävinä pysyneet ihmiset. Esimerkiksi, eräskin asiakas on luottanut heidän taksipalveluihinsa yli 30 vuotta.”

Pari vuotta ennen taksialan vapautumista Suomessa Suorsa tutki erityisesti Ruotsin-mallia, kun siellä ala vapautettiin sääntelystä.

”Päätin, että yrityksemme laittaa rahahanat kiinni pariksi vuodeksi, jotta vuonna 2018 kilpailun vapautumisen jälkeen meillä on varaa lähteä laajentamaan liiketoimintaamme.”

”Moni yhtiö on ulkoistanut toimintojaan, mutta me olemme tehneet toisin. Haluan, että Suorsa taksi on mahdollisimman omavarainen. Omat kirjanpitäjämme laskevat muun muassa henkilökunnan palkat ja Rajakylän toimipaikalta löytyvät taukotilat, autojen pesutilat sekä huoltomahdollisuudet.”

Nousukausien jälkeen on Suorsa taksissa koettu koviakin alamäkiä. Esimerkiksi koronaviruspandemia toi Kimmon mukaan ”massiiviset tappiot”.

”Vuonna 2020 jouduimme lomauttamaan kuljettajia ja seisottamaan autoja. Mutta pian ymmärsimme panostaa muun muassa julkisen puolen kilpailutuksiin. Vuosi 2022 käynnistyi kassakriisissä, mutta loppuvuotta kohti saatiin liiketoiminnan kannattavuus tavoitetasolle”, hän hymyilee.

kolme taksikuskia

Kimmo Suorsa, Teemu Timonen ja Eero Ahola työskentelevät Suorsa Taksi & Kuljetus -osakeyhtiössä.

Suurempien yritysostojen rahoituksen järjestely esimerkiksi riskirahalla on välillä työlästä, Kimmo jatkaa. Muiden taksiyritysten ostaminen ja liiketoiminnan kasvattaminen on usein jännittänyt häntä niin, että ennen päätöstä on pitänyt nukkua useampi yö, ja välillä vaihtaa maisemaa. Parhaiten hän palautuu työstään biljardia pelaamalla.

Suorsaa ja Timosta näkee entistä harvemmin taksin ratin takana. Tiivis osa yrityksen johtotiimiä on myös asiakkuuspäällikkö Eero Ahola, 43. Kun puhe kääntyy vuorojen ajamiseen, kolmikko vastaa yhteen ääneen ja lähes samoilla sanoilla:

”Olisipa kiva päästä taas tekemään kyytejä! Taksin ajamiselle on ehdottomasti otettava aikaa vielä joskus tässä elämässä.”

Oululaisia onnistumisia -juttusarja nostaa esille positiivisia kuulumisia työ- ja yrityselämästä. Olipa onnistumisesi pieni tai suuri, haluamme kertoa tarinasi. Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu. Ota yhteyttä: media@businessoulu.com