Oulu näyttää Euroopan digitalisaation suunnan Barcelonan Smart City Expossa

BusinessOulun Ari Saine (vas.) esittelee Oulun kärkihankkeita Smart City Expossa. Kaupunginjohtaja Seppo Määttä iloitsee siitä, että Oulu on ollut yksi johtavista digitaalisten teknologioiden ja ratkaisujen kehittäjistä. Kuvat: Maria Vuorensola & Sari Karhu

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Barcelonassa meneillään olevassa Smart City Expossa esitellään tulevaisuuden digitaalisia ratkaisuja kuntien, alueiden ja valtionhallinnon palveluiden parantamiseksi. Oulua kelpaa Smart City Expossa esitellä, sillä Oulu on kaupunkina toiminut jo pitkään innovaatioiden kehitysalustana ja 6G-tutkimus on Oulussa muuta maailmaa edellä. Kaupunginjohtaja Seppo Määttä esitteli tapahtumassa, mihin Euroopan kaupungit ja alueet keskittyvät digitalisaatiossa seuraavien vuosien aikana.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä on toiminut Living-in.EU-verkoston kaupunginjohtajien digitaalisen edustajainkokouksen (Mayors Digital Assembly) puheenjohtajana tämän vuoden alusta lähtien, yhdessä Espanjan Sant Boi de Llobregatin kaupungin pormestarin Lluïsa Moret Sabidón kanssa.

Pesti ei ole mitätön, sillä puheenjohtajien tehtävänä on toimia kaikkien Euroopan paikallis- ja aluepäättäjien äänenä ja johtaa yli 160 paikallis-, alue- ja valtionhallinnon yhteisöä kohti eurooppalaista digitalisaatiota.

Keskiviikkona 8. marraskuuta Barcelonan Smart City Expo -tapahtumassa Määttä ja Moret Sabidón julkaisivat kaupunginjohtajien digitaalisen edustajankokouksen valmisteleman digitalisaatiostrategian. Se nostaa esiin neljä pääteemaa, joihin eurooppalaiset kunnat ja alueet panostavat seuraavan kahden vuoden aikana.

Digitaaliset kaksoset ja vihreä siirtymä

Kaikki kaupungit ja alueet miettivät ratkaisuja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. Living-in.EU-verkostoon kuuluvien kuntien ja alueiden tavoitteena on teknologian innovatiivisempi käyttö ympäristön kestävyyteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi.

Kyse on teknologian optimoinnista, ja sillä on pyrittävä luomaan oikeudenmukaisempi, osallistavampi ja muutosvoimaisempi yhteiskunta.
Kaupunginjohtaja Seppo Määttä

Tällaisesta yksi esimerkki on kaupungin digitaalinen kaksonen ja CitiVerse-mallinnus, joka ei ole pelkästään kaupungin fyysisen ympäristön digitaalinen mallinnus, vaan huomioi myös kaupungin sosiaaliset prosessit ja yhdistää tietojärjestelmiä useista eri lähteistä.

”Paikallisten kaupungin digitaalisten kaksosten avulla muodostuu virtuaalinen ympäristö, jossa voidaan simuloida skenaarioita, testata toimenpiteitä ja kehittää palveluita ennen niiden käyttöönottoa todellisessa maailmassa. Tällöin virheet tehdään virtuaalimaailmassa todellisen sijaan. CitiVersen avulla voidaan myös osallistaa kuntalaisia ja kehittää parempia palveluita”, Määttä toteaa.

Kaupunki alustana uusille teknologioille

Kunnat ja alueet tulevat edelleen tarjoamaan teknologiayrityksille alustan, jossa ne voivat testata teknologiapohjaisia ratkaisujaan julkisiin palveluihin aidossa kaupunkiympäristössä.

”Kyse on teknologian optimoinnista, ja sillä on pyrittävä luomaan oikeudenmukaisempi, osallistavampi ja muutosvoimaisempi yhteiskunta. Meillä on paikallis- ja aluehallintoina aktiivinen rooli teknologisten innovaatioiden kehittämisen helpottamisessa ja paikallistalouksien tukemisessa”, Määttä toteaa.

Oulun kaupunginjohtajana Määttä tietää, mistä puhuu.

”Oulussa panostamme tähän rooliin paljon. Oulun digitalisaatiossa olemme oppineet, että kaupunkien digitaalinen murros on pitkäjänteinen ja poikkihallinnollinen prosessi, joka haastaa strategisen johtamisen ja poliittisen päätöksenteon. Kaupunki voi toimia alustana digitaaliselle muutokselle erilaisissa rooleissa, kuten päätöksentekijänä, ekosysteemin johtajana tai hankekumppanina ja tarjoamalla kehitys- ja testausympäristöjä”, hän jatkaa.

Oulu on ollut yksi johtavista digitaalisten teknologioiden ja ratkaisujen kehittäjistä.
Kaupunginjohtaja Seppo Määttä

Yhteistyöstä hyötyvät sekä kaupunki että yritykset, sillä kaupunki tarjoaa parempia palveluja asukkailleen ja edistää yhteiskuntaa hyödyttävää innovointia, kun taas yritykset pääsevät testaamaan palveluitaan ja kehittämään tuotteitaan, joka vauhdittaa paikallista ja alueellista talouskehitystä.

”Oulu on ollut yksi johtavista digitaalisten teknologioiden ja ratkaisujen kehittäjistä. Pan-Oulusta olemme edenneet pitkälle, jos miettii, millaisia digitaalisia palveluita tarjoamme tänä päivänä kuntalaisille ja yrityksille. OuluBot on oululaisten virtuaalinen avustaja ja saavutettavissa ajasta ja paikasta riippumatta. Yritysten teknologiatuotteiden kehittämiseen rakennamme Oulun innovaatioallianssin kanssa Oyster- ja Radiopark-testausympäristöjä, sellaisia ei löydy mistään muualta maailmassa. Digitalisaatiossa kärkisijaa on vaikea pitää yksin, mutta yhteistyön avulla se on mahdollista”, Määttä uskoo.

Lisäksi Määttä ja Moret Sabidón esittävät, että kuntia ja alueita tuetaan dataa koskevan EU-lainsäädännön navigoinnissa ja että Euroopan tasolla määritellään yhteisesti, millaista käyttöä tekoälyjärjestelmien keräämille tiedoille ja niiden käytölle sallitaan.

Oulun myyntivaltit

Määtän lisäksi Oulua Smart City Expossa edustamassa ovat Ari Saine ja Maria Vuorensola BusinessOulusta. Tapahtumasta etsitään uusia ideoita tuotavaksi myös Ouluun.

”Barcelonan Smart City Expo on merkittävin tapahtuma älykaupunkiteemassa maailmalla. Tapahtumaan osallistuu eri kokoisia yrityksiä ja kaupunkeja ympäri maailman. Tapahtumassa saa hyvän kuvan älykaupunkikehittämisen kokonaisuudesta tällä hetkellä. Tätä kuvaa voidaan verrata Oulussa tehtävään kehittämiseen ja mahdollisesti löytää uusia teemoja, joilla oululaisten elämää voidaan parantaa”, Saine sanoo.

Ihmisiä messuhallissa.

Smart City Expo kerää vuosittain yli 25 000 osallistujaa. Kuva: Maria Vuorensola

Myös oululaista osaamista viedään maailmalle: Oulun kaupunki testiympäristönä, Oulun yliopiston 6G-tutkimus ja Oulun innovaatioallianssi ovat Baltian ja Pohjoismaiden yhteiselle osastolle nostetut Oulun myyntivaltit.

”Radiopark on ehdottomasti kiinnostava kokonaisuus, siitä olemme käyneet jo monet keskustelut Expossa. Oulu erottautuu juuri tällaisilla hankkeilla – ja paikallisilla erikoisuuksilla. Polar Bear Pitching on hyvä jäänmurtaja, se on eksoottinen, erilainen ja herättää kiinnostusta Oulua kohtaan”, Vuorensola toteaa.

Smart City Expo on maailman suurin kaupunkien innovaatioihin ja kaupunkikehittämiseen keskittyvä kansainvälinen tapahtuma, joka kerää vuosittain yli 25 000 osallistujaa ja 1000 näytteilleasettajaa.