Myös Linnanmaan ja Kontinkankaan kampukset mukaan energiansäästökampanjaan

Oulun yliopistolla on Linnamaan kampuksella tiloja noin 98 100 neliömetriä ja Kontinkankaan kampuksella noin 31 200 neliömetriä. Kuva: Oulun yliopisto

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten sisälämpötilaa on päätetty laskea noin 0,5–1 astetta. Esimerkiksi tällä hetkellä Linnanmaan kampuksen keskilämpötila on noin 21,5 astetta. Myös ilmanvaihtoa säädetään tarpeenmukaiseksi ja pääosassa tiloista pienennetään hiljaisina aikoina, kuten öisin, minimiin.

”Opetustilojen ilmanvaihdosta opetuksen aikana ei tingitä. Huolehdimme myös, että ennen opetusta ilma ehtii tilassa edelleen vaihtua kaksi kertaa ennen kuin opetus alkaa”, kertoo tila-asiantuntija Juha Waulu.

Lisäksi hiljaisina aikoina opetus keskitetään kampuksilla vain yhdelle alueelle ja muut yleiset opetustilat suljetaan. Näin voidaan toimia esimerkiksi joulun tienoilla.

Muita toimenpiteitä ovat muun muassa tietokoneluokkien koneiden ja kampusnäyttöjen sammuttaminen yöksi. Myös laboratoriotilat käydään läpi ja varmistetaan laitteiden toimivuus sekä se, etteivät ne käytä turhaan vettä tai energiaa.

Sammuta koneet ja vinkkaa säästökohteista

Opiskelijat ja henkilökunta voivat säästää energiaa omilla toimillaan. Tietokoneet kannattaa sammuttaa aina, kun niitä ei käytä. Vettä ei myöskään kannata tuhlata.

Waulu toivoo myös, että opiskelijat ja henkilökunta ilmoittaisivat matalalla kynnyksellä kampuspalveluihin kaikista energiaan liittyvistä poikkeamista, kuten viallisista valoista ja laitteista. Myös kaikki vinkit, joilla voidaan säästää energiaa ovat tervetulleita.

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu tekevät energiansäästötoimia yhdessä Linnanmaan kampuksella. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy puolestaan uusii kampusten valaisimia energiaystävällisemmiksi sekä säätää osan toimimaan liiketunnistimilla. Myös vesikalusteiden vesivirtaamia säädetään energiaystävällisemmiksi.

Oulun yliopistolla on Linnamaan kampuksella tiloja noin 98 100 neliömetriä ja Kontinkankaan kampuksella noin 31 200 neliömetriä.