Hietasaaren Seelarin uusi elämä alkoi – diskopalloa ei enää ole, mutta terassilla soi edelleen

Ravintolapäällikkö Annina Jormakka (vas.) ja Go Arcticin liiketoimintajohtaja Sipe Åqvist nauttivat Seelarin tunnelmasta ja maisemista. Kuvat: Dimi Salo

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Hietasaaressa sijaitsevan Seelarin miljöö on merellisen kaunis. Haastattelupäivän sää on poutainen ja tyyni. Tuntuu, kuin olisi jossain Oulua kauempana.

Oulun Työväen Pursiseura (OTPS) haki omistamaansa Seelariin toimijaa, joka tulisi kehittämään ja uudistamaan toimintaa. Go Arctic alkoi pyörittää Seelaria viime kesänä.

Go Arcticin liiketoimintajohtaja Sipe Åqvist sanoo, että hänen ja toimitusjohtaja Kirsi Eskolan tunne Seelariin tullessa oli heti hyvä. Muuten ei mukaan olisi lähdettykään.

”Heti kun tulimme tänne, olimme myytyjä. Tämä maisema ja sijainti oli tosi luokseen kutsuva, ja meille alkoi heti syntyä visioita, mitä täällä tehtäisiin”, Åqvist muistelee.

Saareen diskoilemaan

1970-luvulla Seelari oli tunnettukin menomesta.

”Tapaamme koko ajan ihmisiä, jotka muistelevat innoissaan Seelaria. Ennen Pikisaaren siltojen rakentamista Seelariin on ollut säännöllinen yhteys torilta. Jengi on tullut tänne bileisiin, diskopallo on ollut katossa ja naisilla glitterit päällä. Discopalloa ei nyt tällä kertaa tule, mutta muutoin kyllä menevää kesäelämää”, lupaa Åqvist.

”Ennen Pikisaaren siltojen rakentamista Seelariin on ollut säännöllinen yhteys torilta. Jengi on tullut tänne bileisiin, diskopallo on ollut katossa ja naisilla glitterit päällä.”

Toive Seelarin kehittämiseen ja aktivoimiseen tuli Oulun Työväen Pursiseuran jäsenistöltä.

”OTPS:ssa on yli 400 jäsentä, ja täällä on kesällä veneillä myös paljon vieraita. Meidän pitää palvella niin veneilijöitä ja satama-alueen vakituisia käyttäjiä kuin kaikkia muitakin kaupunkilaisia ja kävijöitä.”

Seelarin kesätoiminta on monipuolista. Tiloissa on myös sauna, ja laiturilta pääsee uimaan.

Seelarin ravintolatoimintaa luotsaa ravintolapäällikkö Annina Jormakka (oik.). Liiketoimintajohtaja Sipe Åqvistin mukaan yritys on saanut hyvää palautetta henkilökunnastaan.

Juhannusta Seelarissa juhlitaan kaksi päivää. Torstaisin järjestetään muusikko Matti Mannisen laulujami-illat.

”Meillä on laulujamivihkot, joissa on soinnut. Jengi voi ottaa omia soittimia mukaan, ja meiltäkin jotakin löytyy. Parhaimmillaan täällä voi olla terassi täynnä ihmisiä laulamassa ja soittamassa”, Åqvist unelmoi.

Perjantaisin järjestetään elektroniseen musiikkiin keskittyvä Summer vibes -terassiklubi, jossa Antti Kitkala (DJ Tribos) soittaa levyjä.

Heinäkuussa lauantait ovat liveiltoja. Heinäkuun sunnuntaiaamuihin on tulossa myös aamupalaa ja meditaatiota.

”Ne on sellaisia hyvinvointiaamuja. Niihin on sisäänpääsymaksu, mutta kaikkeen muuhun on vapaa pääsy.”

Seelarin tilat ovat jaettavissa niin, että yksityisjuhlia ja -tilaisuuksia voi järjestää samalla, kun palvellaan muita kävijöitä.

Vastuullista yrittämistä

Go Arcticin kaksi muuta elämyskahvilaa ovat Koitelin Tunnelmatupa Kiimingissä ja hotelli-ravintola Liminganlahti Limingassa.

”Koitelin Tunnelmatuvalla keskitytään rauhalliseen luontokokemukseen ja siihen, että tehdään kahvia ja maailman parasta pannaria. Koiteli on voimauttava paikka, siellä käynti tekee aina ihmiselle hyvää. Liminganlahti tuli meille koronan aikana, ja se on osoittautunut tosi hyväksi paikaksi. Kokousryhmät ovat löytäneet sen mahtavasti, samoin kuin koko Oulun seudun ihmiset. Viime vuonna tehtiin yhdessä yhteistyökumppanimme Metsähallituksen kanssa Liminganlahdella kävijäennätys. Luontokeskuksen näyttely on upea ja lintujen muuttokaudet huikeaa koettavaa.”

Vastuullisuus on Go Arcticille tärkeä arvo.

”Meillä on Ekokompassi-sertifikaatti sekä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki, ja kuulumme Welcome Cyclist- ja We Speak Gay -verkostoihin. Kaikkia meidän kahviloitamme yhdistää se, että ne ovat erityisissä luontokohteissa ja niillä kaikilla on samat vastuullisuusajatukset ja arvot”, Åqvist sanoo.

”Korona-aikana meille tuli mahdollisuus hankkia ympäristösertifikaatti. Sanomme aina, että meitä ei harmita maksaa veroja, koska me ajattelemme Kirsin kanssa, että se menee oikeaan tarkoitukseen. Myös tuotteisiimme sidotut hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat meille luontainen ja mukava tapa tehdä hyvää samalla, kun tehdään töitä.”

Välitöntä, joustavaa ja rentoa

Viidentoista vuoden yrittäjyys on tuonut mukanaan mieleen painunutta palautetta.

”Me saamme todella ihanaa palautetta meidän henkilökunnastamme, ihan kahviloissa mutta myös tiimikisoista ja muista tapahtumista. Kun palautteessa lukee, että meidän työntekijämme on ollut aurinkoinen ja asiantunteva, niin siitä tulee aina superhyvä mieli!”, Åqvist sanoo.

”Meille lähtökohtamme oli tehdä itsellemme mukava työpaikka, ja nyt, kun toiminta on laajentunut, niin muutamalle muullekin. Haluttiin tehdä mukavaa ja mielekästä luovaa työtä, jossa saadaan rakentaa omaa työnkuvaa… Ehkä se aitous ja rentous tulee siitä?” Åqvist pohtii.

Intohimolla, ahkeruudella ja sisukkuudella on varmasti osansa myös.

”Ollaan me vähän hulluja”, Åqvist naurahtaa.

Seelari (Puomitie 12) on auki joka päivä syksyyn saakka. Lisätietoja: seelari.fi