Energiaa säästämällä pidetään sähkölasku maltillisena – Lue Oulun Energian tärkeät vinkit!

Jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota omaan sähkö- ja energiankulutukseen. Se näkyy myös kukkarossa. Kuva: Mostphotos

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Käynnissä oleva energiakriisi haastaa niin sähkönkäyttäjiä kuin sähköyhtiöitäkin – luvassa on epävarma talvi ja huoli sähkön hinnasta sekä sen riittävyydestä. Sähkön tuotantoa ei ole mahdollista lisätä lyhyellä aikavälillä, siksi avainasemassa sähkön riittävyyden ja hinnan osalta on sähkön oikea-aikainen ja järkevä käyttö.

Oulun Energia tekee kaikkensa sähkön riittävyyden takaamiseksi tuottamalla kantaverkkoon mahdollisimman paljon energiaa. Asiakkaiden näkökulmasta sähkölaskuun voi vaikuttaa parhaiten vähentämällä omaa sähkönkäyttöään.

60 prosenttia lämmitykseen

Suurin osa sähköstä kuluu kodin lämmitysmuodosta riippuen lämmitykseen, joka kattaa jopa 60 prosenttia kulutetusta energiasta. Kaukolämpökohteissa lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön sähköä kuluu vain muutamia watteja, mutta optimoimalla lämmitystä myös kaukolämpölasku pienenee. Maalämpökohteissa asuinpinta-alasta sekä hyötysuhteesta riippuen sähköä kuluu lämmitykseen noin 1/3 kulutetusta lämmitysenergiasta.

Kokosimme tälle sivulle Oulun Energian antamia vinkkejä siitä, miten voit vähentää energiankäyttöäsi arjen pienillä teoilla, olipa lämmitysmuotosi sitten sähkö, kaukolämpö tai maalämpö.

Parhaimmat vinkit kotioloissa:

1. Energiatehokas saunominen.

Sähkösaunan lämmittäminen on yksi kovimmista sähkön kuluttajista. Siksi saunomiseen kannattaa kiinnittää nyt erityistä huomiota. Mieti, voisiko perheenne saunavuoroja keskittää niin, että sauna lämpenee harvemmin ja koko perhe kävisi saunassa samalla lämmöllä? Saunassa kannattaa käydä myös mahdollisimman nopeasti sen lämmettyä, jolloin se ei ole turhaa päällä.

2. Nopea ja viileä suihku

Kymmenen minuutin suihku kuluttaa jopa 120 litraa vettä, josta 60 prosenttia on lämmitettyä. Käy siis nopeassa suihkussa ja vältä veden valuttamista saippuoinnin aikana. Voisitko haastaa itsesi käymään kahden minuutin suihkussa? Silloin vettä kuluisi vain noin 30 litraa.

3. Laske huonelämpötilaa

Asuintilojen lämpötilat kannattaa laskea 20–21 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpö voi olla tätäkin alempi. Yhden asteen matalampi sisälämpötila vähentää jopa 5 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta. Varastoissa ja autotalleissa riittää 12 astetta. Muista, että vesijohtoja sisältävissä tiloissa on pidettävä peruslämpö yllä, etteivät vesiputket jäädy.

4. Termostaattien ohjaus

Säädä huonekohtaiset jat patterikohtaiset termostaatit samaan asteeseen, etteivät termostaatit riitele keskenään ja näin nosta lämmitystä viileämmässä huoneessa.

5. Säädä mukavuuslattialämmitys

Säädä lattialämmitys kuivattamaan pesutilat suihkun jälkeen ja pienemmälle teholle kun pesutiloja ei käytetä. Huomioi, että termostaattiohjatuissa lattialämmityksessä saattaa ovien auki jättäminen ajaa lattialämmityksen kilpailemaan muun lämmitysjärjestelmän kanssa, joka nostaa sähkölaskua.

6. Ilmanvaihdon säätäminen

Ilmanvaihdon kautta voi hävitä jopa 1/3 asuintilojen lämmöstä. Säädä ilmanvaihto mahdollisimman pienelle asiantuntijan avustuksella. Ilmanvaihtoa ei voi kuitenkaan sammutetaan kokonaan, sillä siitä voi syntyä kiinteistölle muita ongelmia.

7. Nopea ja tehokas tuuletus

Sähkölämmitteisissä taloissa nopea ja tehokas tuuletus ilman, että ovia ja ikkunoita pidetään liian kauan auki, on kaikista energiatehokkain vaihtoehto.

8. Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden tarkastaminen

Lämpöä katoaa myös huonosti pitävien tiivisteiden kautta. Tarkista ja tiivistä ikkunat sekä ovet, jotta lämpöhävikkiä ei synny.

Seuraa omaa energiankäyttöäsi. Kun seuraat omaa energiankäyttöäsi, on sinun mahdollista myös paremmin optimoida sitä. Oulun Energian asiakkaana voit seurata omaa energiankäyttöäsi esimerkiksi Energiatililtä. Energiansäästäjän vuosikello auttaa sinua ajoittamaan säästötoimet oikein.

Valinnoilla on väliä:

1. Vaihda kotisi valaistus led-lamppuihin ja pidä valoja päällä vain tarpeen mukaan.
Optimoi laitteiden käyttöä. Hyödynnä laitteiden aikaohjaus niihin hetkiin, kun sähköä tuotetaan edullisemmin. Sulje laitteet, kun et käytä niitä.
2. Pese vain täysiä koneellisia ja hoida vaatteita niille sopivalla tavalla. Esimerkiksi vaatteiden tuuletuksella voidaan vähentää pesukertoja ja kuivattamalla vaatteet ulkona tai kuivausrummussa säästyy lämmitysenergiaa.
3. Hyödynnä levyjen ja uunien jälkilämpö ja tee kerralla isompia eriä ruokaa. Muista, että kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Ja jos uusit kodinkoneita ja laitteita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen.

Pienet teot ratkaisevat:

1. Käytä liikkumiseen mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä, yhteiskäyttökulkuneuvoja tai lihasvoimaa. Säästät näin vakuutuksissa ja ajoneuvoveroissa, polttoaineen hinnassa ja parhaassa tapauksessa kuntosi nousee.
2. Lajittelemalla säästät arvokkaita raaka-aineita ja rahaa. Korjaa, myy tai lahjoita käyttökelpoiset tuotteet eteenpäin.
3. Vähennä ruokahävikkiä ja suosi kotimaista. Lisäämällä kasviksia ja kasviproteiineja lautaselle säästät niin luontoa kuin kukkaroakin.

Lähde ja lisätietoja Oulun Energia