Drinkkibaari elää myös päivisin – alkoholittomien juomien suosio kasvaa

Cafe Kuluman baarimestari Aimo Markus kehittelee uuden makuista joulua. Kuvat: Niina Jortikka

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuonna 2004 perustettu Cafe Kuluma Kauppurienkadulla on drinkkibaari, joka on erikoistunut drinkkeihin ja cocktaileihin, mutta myös alkoholittomiin juomiin niiden kysynnän lisääntyessä. Yli 18 vuoden aikana baari on nähnyt erilaisia muutoksia ja kehitystä.

Baarimestari Aimo Markus on työskennellyt Cafe Kulumassa perustamisvuodesta 2004 alkaen. Hän kokee työpaikan parhaiksi puoliksi asiakkaat, hyvän työyhteisön ja drinkkien jalostamisen. Markus työskentelee eniten päivisin.

”Alkoholittomat juomatoiveet ovat lisääntyneet paljon viime vuosina. Meiltä löytyy alkoholittomien drinkkien lisäksi myös alkoholittomia oluita ja siidereitä”, Markus kertoo.

”Alkoholittomat juomatoiveet ovat lisääntyneet paljon viime vuosina.”

Kuluman ravintolapäällikkö on Petri Määttä. Jani Rantaeilola ja Marjaana Bogdanoff olivat aloittamisvuosien ydinhenkilöitä. He saivat ideat monipuolisista drinkeistä.

Kuluman asiakaskunta on monipuolinen. Baari aukeaa jo klo 11, ja päivisin käy vakioasiakkaita, jotka ovat monesti hieman vanhempaa väkeä. Iltaa kohti mentäessä asiakkaat hieman nuorentuvat.

”Päivällä opiskelijat käyvät läppärien kanssa, ja onhan täällä tehty kirjaakin”, toteaa Markus.

Koronastakin selvittiin

Koronapandemialla oli suuret vaikutukset baarien toimintaan sulkuineen ja aukiolo- ja asiakaspaikkarajoituksineen.

”Kulumassa käytimme sulkuajan hyväksi siivoamalla ja tekemällä pintaremonttia. Aukiolo- ja asiakaspaikkarajoitukset saattoivat tulla voimaan muutamankin tunnin varoajalla, joten tilanteet vaihtuivat tiuhaan. Koronarajoitukset olivatkin baareille henkisesti ja taloudellisesti raskasta aikaa”, Markus sanoo.

”Koronarajoituksien poistumisen jälkeen asiat ovat alkaneet pikkuhiljaa normalisoitua.”

”Henkilökunta vastasi siitä, että asiakkailla oli turvallista asioida baarissa koronan aikana ja että rajoituksia noudatettiin. Koronarajoituksien poistumisen jälkeen asiat ovat alkaneet pikkuhiljaa normalisoitua, ja esimerkiksi viime kesä oli jo myynnillisestikin erittäin hyvä”, pohtii Markus.

Kuluman avausvuoden 2004 jälkeen alalla on tapahtunut paljon muutoksia, esimerkiksi tupakka- ja alkoholilaissa. Kehittynyt tietotekniikka on tullut helpottamaan myyntityötä, tilauksia ja raportointeja.

Punk ei sopinut baariin

Cafe Kuluman sisustus on suunniteltu kestämään. Sen on suunnitellut arkkitehti Jyri Kotilainen.

Kokonaisuus koostuu kookkaista puuhuonekaluista, valaisinryhmistä ja suurista ikkunoista. Värimaailma on kotoisa ja puuhenkinen ja sisältää myös aitoa kiveä. Tiloista löytyy suuria viherkasveja ja hyllyistä erilaisia lehtiä ja pelejä.

”Meillä on ollut alusta asti sama puuseppä, Rexhep Ramadani. Hän on valmistanut nämä puiset tiskit ja pöytäryhmät sekä korjaa niitä tarvittaessa”, kertoo baarimestari.

Aimo Markus on bändi-ihmisiä. Hän on soittanut bändissään Aimon Fire jo 12 vuotta.

”Treenataan kerran viikossa ja keikkaillaan. Bändimme musiikki on melodista punkkia, ramopunkkia. Alun perin bändi perustettiin mun ja kaksoisveljeni synttäreille. Siitä se sitten lähti menemään, ja päätettiin jatkaa. Porukka on vähän vaihtunutkin välillä. Muuten kaikki ovat Oulusta, mutta meidän toinen basistimme on syntyisin Islannista.”

”Äänen voimakkuudesta tuli niin paljon valitusta, ettei keikkahommalle tullut täällä jatkumoa.”

”Keikoilla käydään, Oulun paikat on melko lailla käyty läpi. Täällä Kulumassakin on esiinnytty kerran, vuonna 2011. Äänen voimakkuudesta tuli niin paljon valitusta, ettei keikkahommalle tullut täällä jatkumoa”, Markus hymyilee.

”Musiikilla on minulle tärkeä merkitys. Pitkän bändihistorian lisäksi harrastan äänentoistoa.”

Kuluman taustamusiikin tyyli on päivällä ”old school”, ja illemmalla musiikkikin nuorenee. Kulumalla on käytössä Musiikkikirjasto, johon voi laitella omia toiveita. Sekä asiakkaat että henkilökunta voivat vaikuttaa musiikin linjaan.

Ystävysten kohtaamispaikka

Työpäivän jälkeen paikalle pelmahtaa kaksi Katria, Taipaleenmäki ja Markkanen. He saavat testattavaksi juuri kehitellyn joulujuoman Warming Fire, jossa yhdistyvät karpalopainotteinen shottijuoma sekä hasselpähkinöiden, sitruunaisen ginin ja mausteisen mehun maut. Maku miellyttää naisia.

Ystävykset Katri Taipaleenmäki ja Katri Markkanen viihtyvät Kulumassa.

”Mulle Kulumaa on suositeltu. Käydään kaverien kanssa ja yleensä pelataan jotain peliä, joista täällä on hyvä valikoima”, sanoo Katri Taipaleenmäki.

”Tämä on aina ollut kantapaikka. Monesti tullaan tänne työporukalla. Täällä on hyvä henki ja hyviä juomia”, kertoo Katri Markkanen.

”Asun nykyään Helsingissä, ja aina kun tulen Ouluun, haluan tänne”, hän jatkaa.