Siirry suoraan sisältöön

Terveiset New Yorkista: Saisipa täältäkin kahavia ja nisua

Nykyisessä asuinkaupungissani New Yorkissa on suhteellisen iso suomalaisyhteisö, mutta aivan liian vähän oululaisia. Oulusta minulla onkin ikävä lähimmäisten lisäksi erityisesti Oulun murretta.

Syntyperäisenä oululaisena ja Oulussa kasvaneena puhun suhteellisen vahvaa Oulun murretta. Puhun yhä, vaikka asuin Oulun jälkeen vuosia Tampereella ja Helsingissä ennen Yhdysvaltoihin muuttoa ja kirjeenvaihtajuutta. Jokainen oululainen tietää, että pääkaupunkiseutulaisia saattaa joskus naurattaa meidän puhetapa. Osa etelään kotiutuneista oululaisista saattaakin menettää murretta ajan kuluessa. Itse olen aina yrittänyt pitää siitä kiinni. Itse asiassa New Yorkissakin toisia suomalaisia tavatessa esittelen usein ylpeänä jopa newyorkilaiselle puolisolleni opettamaani Oulun murretta. Puolisoni harjoittelee (Amerikan englannin aksentilla) suomen kielen numeroita seuraavasti:

- Yksi, kaksi, kolome, nelijä..., yleensä tässä kohtaa laskenta keskeytyy, sillä
pääosin Etelä-Suomesta kotoisin oleva kuulijakunta repeää nauramaan.

Oulun murre ei ole kuitenkaan vitsi, vaan otan sen kunnia-asiana. Alusta asti, kun lähdin opettamaan suomalaisia sanoja puolisolleni, sanoin: “Suurin osa suomalaisista sanoo kolme, mutta tosi oululainen lisää sanaan särmää ja sanoo, kolome.” Puolisoani naurattaa, mutta hän tunnistaa jo murteen kautta oululaiset ja eteläsuomalaiset.

Pelkillä numeroilla ei toki pitkälle pötki, joten puoliso osaa myös tilata esimerkiksi kahvia. Tosin hän ei tilaa mitä tahansa litkua, vaan kahavia ja joskus jopa nisua.

Ookkonää -kysymys on toki myös tuttu, kuten mennä tai ajaa pahki. Pimeä on pimiä, komea on komia ja niin poispäin. Joskus olen miettinyt, miksi murre ja sen sanat ovat itselle niin tärkeitä. Ehkä ne ovat osa jotain isompaa: omaa identiteettiä ja juuria, mistä kuuluukin olla ylpeä.

Parhainta New Yorkin sykkeessä asuessa ovatkin joulu- ja kesälomat, kun voi olla takaisin Oulusa ja ihan vaan ölövinä.

Mari Karppinen
US Correspondent
MTV News Finland


Takaisin pienlähettiläiden etusivulle