Vesi maisemassa -teema Oulun puutarhurien kesäluentopäivillä – viheralan tapahtumassa hankitaan tietoa ja verkostoidutaan

Kaupunginpuutarhurien Seuran kesäluentopäivillä käsitellään myös Hupisaarten purojen kunnostusta. Kuva: arkisto

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Suomen kaupunkien ja kuntien viheralan työntekijöitä kokoontuu Ouluun keskiviikosta alkaen kesäluentopäiville, joiden teemana on Vesi maisemassa. Nämä Kaupunginpuutarhurien Seura ry:n järjestämät koulutuspäivät piti järjestää alun perin vuonna 2020, mutta tapahtuma siirrettiin kahtena vuonna koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia.

Vesistöt tärkeä osa Oulun maisemaa

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen Oulun Infra -liikelaitoksesta arvioi, että viheralan työntekijöiden kesäluentopäivien Vesi maisemassa -teema on edelleen ajankohtainen. Hänen mukaansa vesi on moniulotteinen teema myös viheralan näkökulmasta, minkä lisäksi vesistöt ovat tärkeä osa Oulun maisemaa. Yksi pieni osa tätä maisemaa on Hupisaarten purot, joiden kunnostusta käsitellään luentopäivillä.

”Puroverkostoa on noin kaksi kilometriä Hupisaarten alueella ja purot ovat olennainen osa kyseistä puistoaluetta. Purot vaikuttavat näkymiin, mutta myös alueen äänimaailmaan puroilla on iso merkitys. Purot toimivat tänä päivänä myös vaelluskalojen lisääntymis- ja poikaistuotantoalueena ja tuovat sitä kautta aivan uudenlaisen näkökulman vesiluontoon keskellä kaupunkia”, hän kertoo.

Koska Oulu on merikaupunki, tuodaan tämä aihe myös esille viheralan työntekijöiden kesäluentopäivillä.

”Meri on tärkeä osa Oulua. Oululla on pitkä merellinen historia ja tänä päivänä meri sekä ranta-alueet ovat etenevässä määrin kaupunkilaisten virkistyksen lähteenä”, Pulkkinen arvioi.

Kesäluentopäivät edistävät verkostoitumista

Kesäluentopäivien ohjelmaan kuuluu useita asiantuntijoiden pitämiä luentoja, minkä lisäksi osallistujilla on mahdollisuus verkostoitua.

”Ajankohtaiset luennoitsijat ovat toki tärkeä osa päiviä, mutta verkostoituminen viheralan ammattilaisten kesken on suuressa roolissa päivillä”, Heikki Pulkkinen kertoo.

Hän arvioi, että Oulussa järjestettäville kesäluentopäiville osallistuu kaikkiaan noin 100 henkilöä eri puolilta Suomea. Tämä määrä sisältää myös Oulusta tapahtumaan osallistuvat henkilöt ja luennoitsijat.

”Kaupunkien ja kuntien viheralan ihmisiä saapuu ympäri maata Oulu-Kajaani-linjan alapuolelta”, hän arvioi.

Kaupunginpuutarhurien Seura ry:n järjestämät kesäluentopäivät ovat perinteinen tapahtuma, sillä ensimmäiset kesäluentopäivät järjestettiin Turussa vuonna 1936. Kysymyksessä on paikallisesti vaihtuva tapahtuma, joka on järjestetty Oulussa vuosina 1958, 1970, 1984 ja 1999.

Toimintaa vihersektorin hyväksi

Kaupunginpuutarhurien Seura ry:n tavoitteena on edistää vihreää elinympäristöä ja suomalaista maisema- ja puutarhakulttuuria. Yhdistyksen tavoitteena on myös alan arvostuksen kohottaminen. Seura on järjestänyt koulutustilaisuuksia, opintomatkoja, tapaamisia ja myös osallistunut aktiivisesti alan kehitys- ja tutkimustoimintaan. Yhdistys osallistuu vihersektorin kehittämiseen muiden alalla toimivien kanssa.

Kaupunginpuutarhurien Seura ry on harjoittanut myös maltillista edunvalvontaa. Sen jäsenyyttä voivat hakea kaikki valtion, kuntien tai julkisyhteisöjen tai niiden omistamien yhtiöiden puisto- tai viheralan johtavat tai asiantuntijatehtävissä työskentelevät viran- ja toimenhaltijat. Jäseniä oli 221 kesäkuussa 2021. Tämä perinteikäs seura on perustettu vuonna 1935.

Lue myös