Uusi karttapalvelu näyttää vapaaehtoisen luonnonsuojelun kohteet Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee metsien suojelukohteita yhteensä noin 11 500 hehtaarin alueella. Kuvassa Jukka Höyhtyän kuvaamana Luutupään kolomat/Ely.

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kartalla on erikseen metsien suojelukohteet eli Metso-ohjelman ja Pohjois-Suomen metsien suojelu -ohjelman alueet sekä Helmi-soidensuojelukohteet ja luontolahjakohteet. Kohteet ovat lisäksi eriteltyinä yksityisiin suojelualueisiin ja maanhankintoihin sekä alueisiin, jotka ovat Metsähallituksen maista siirretty suojeluun Metso-ohjelmassa.

Yksittäisiä suojelualueita

Pohjois-Pohjanmaalla on metsien suojelukohteita toteutettu yhteensä noin 11 500 hehtaarin alueelle, mikä vastaa noin kahta nykyisen Nuuksion kansallispuiston pinta-alaa. Pinta-ala koostuu yksityisistä suojelualueista, joita on perustettu 308 kappaletta ja kiinteistökauppojen pinta-alasta, joita on tehty 342 kappaletta

Helmi-ohjelman soidensuojelua on toteutettu vuodesta 2020 alkaen. Uutta soidensuojelualuetta on kertynyt tähän mennessä yli 6 200 hehtaaria 23 yksityisellä suojelualueella ja 79 kiinteistökaupalla.

Luontolahja-kampanjaa toteutettiin vuonna 2017 ja vuosina 2019 – 2022. Luontolahjoja Pohjois-Pohjanmaalla on annettu 29 kappaletta, joista kertyy noin 2 600 hehtaarin suuruinen pinta-ala.

Karttapalvelu on toteutettu ArcGIS-Onlinellä, joka on helppokäyttöinen sovellus.

Kartan vajaat 800 kohdetta löytyvät tästä linkistä.