Tornien taisto palaa Ouluun – muuttolintujen kevätmuutto alkoi myöhässä

Tornien taisto järjestetään jälleen tänä vuonna. Lumijoen Sannanlahdessa tarkkailtiin lintuja vuonna 2018. Kuva: Ville Suorsa

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa järjestetään jälleen 7. toukokuuta Tornien taisto -kilpailu, jossa lintutorneihin asettuneet lintuharrastajat kilpailevat lintuhavainnoista. Tämä on osa samannimistä valtakunnallista kilpailua, jonka järjestää BirdLife Suomi. Tässä kilpailussa pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksan tunnin aikana.

Tornien taisto -kilpailu järjestettiin edellisen kerran vuonna 2019, mutta koronapandemia esti kilpailun järjestämisen kahtena seuraavana vuonna. Tapahtumaan osallistuttiin 317 lintutornissa eri puolilla Suomea vuonna 2019, mutta ennätys Tornien taisto -kilpailussa on ollut 333 tornia koko maassa.

”Oulusta on yleensä ollut taistossa 8–10 tornia”, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistyksen jäsensihteeri Esa Hohtola kertoo.

Hän myös toteaa, että koko Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alueella Tornien taisto -kilpailussa on ollut mukana yleensä 20 lintutornia. Oulussa on kymmenen lintutornia ja -lavaa, minkä lisäksi niitä on lisää Oulun naapurikunnissa. Useimmat Oulun seudulla olevat lintutornit ja -lavat, joita on kaikkiaan 24, sijaitsevat rannikolla.

Kilpailu osuu kevätmuuttoon

Lintujen kevätmuutto on alkanut kevättalvella, joten Tornien taisto -kilpailu osuu muuttoaikaan. Itse kilpailussa lasketaan mukaan sekä paikallisista linnuista tehdyt havainnot että muuttolinnuista tehdyt havainnot.

Esa Hohtolan mukaan Tornien taisto -kilpailussa Oulun seudulla eri torneista havaitaan yleensä yli sata lintulajia. Niistä hän mainitsee, että havaittuja muuttolintuja ovat olleet hanhet, kurjet, joutsenet, kahlaajat, vesilinnut, petolinnut ja varpuslinnut, joihin ovat kuuluneet rastaat ja muut pikkulinnut.

”Kaikkia paljon”, hän toteaa.

Muuttolintujen kevätmuutto on myöhässä tänä vuonna verrattuna keskimääräiseen tilanteeseen. Hohtolan mukaan tilanne on sellainen esimerkiksi hanhien, kurkien ja töyhtöhyyppien osalta.

”Mutta samanlaisia vuosia on ollut esimerkiksi 2018. Vesilintuja ja kahlaajia ei normaalivuosinakaan vielä tähän aikaan juuri tule”, hän kertoo.

Opastusta linnuista kiinnostuneille

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys järjestää lintuopastusta Tornien taisto -tapahtuman aikana kello 10–12, jolloin se järjestetään yhdistystorneilla. Nämä ovat Lumijoen Sannanlahden, Raahen Pattijoen ja Hailuodon Kirkkosalmen lintutornit tänä vuonna.

”Mutta kyllä Oulun torneissakin kisajoukkueet vierailijoille näyttävät ja opastavat lintuja siinä kisan kuluessa”, Esa Hohtola kertoo.

Tornien taisto -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, jolloin sen järjesti Eläinmaailma-lehti kutsukilpailuna. BirdLife Suomi tuli kilpailun järjestäjäksi vuonna 2000, jolloin tapahtuma laajeni kaikille avoimeksi. Tähän kilpailuun on mahdollista osallistua 3–8 henkilön joukkueena lintutornissa tai muussa tornissa. Kilpailussa hyväksytyt tornit ovat kiinteät lintutornit, näkötornit tai vesitornit. Osallistumismaksuilla kerätään varoja lintujen suojeluun.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys järjestää Oulussa tänä keväänä myös kaikille avoimia Möljän lintukävelyjä, jotka ovat alkaneet 24. huhtikuuta. Nämä retket, joilla oppaina ovat Birdlifen linturetkikummit, jatkuvat kevään ajan sunnuntaisin kello 10–12 toukokuun loppuun saakka.

Lisätietoja lintutorneista Oulun seudulla tästä linkistä.