Suomen pisin kalatie Merikoskella täyttää 20 vuotta – elokuussa järjestetään nimikkonäyttely

Merikosken voimalaitoksen ohittava kalatie valmistui ja otettiin käyttöön 25.6.2003. Kuva: Oulun Energia

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Energian ja Oulun kaupungin yhteistyössä rakentamalla kalatiellä on tärkeä tehtävä; se mahdollistaa vuosittain erityisesti arvokalan nousun Merikosken ohi Oulujokeen.

Kalatien rakentamisesta tehtiin alkujaan päätös jo 1980-luvun lopulla, mutta hankkeesta luovuttiin ensin taloudellisista syistä. Uudet selvitykset rakentamisesta alkoivat 1999 ja rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2002. Merikosken voimalaitoksen ohittava kalatie valmistui ja otettiin käyttöön 25.6.2003. Kalatien rakentaminen maksoi 1,2 miljoonaa euroa.

Lopputuloksena syntyi Suomen pisin kolmivaiheinen kalatie, jonka alin osa sijaitsee Merikosken vanhassa nippu-uittokanavassa, keskimmäinen osa kulkee kauneusaltaan läpi ja ylimpänä on Hupisaarten alueella kiemurteleva puromainen osuus. Oulujoen reitti ry antoi tänä vuonna yhteisötunnustuksena vesistötekopalkinnon Hupisaarten purojen kehittämisen keskeisille toimijoille Luonnonvarakeskukselle, Oulun Energialle, Oulun kaupungille ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukselle.

”Merikosken kalatie on sijainniltaan keskellä Oulua ja Hupisaarten kanssa se muodostaa suositun ulkoilualueen. Hupisaarten maisema-arvon lisääminen ja pysyvän tutkimuskohteen tarjoaminen olivatkin kalojen nousun mahdollistamisen ohella keskeisiä kalatien rakentamisen tavoitteita”, Oulun Energian laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen kertoo.

Laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen on tyytyväinen, että portaat ovat lisänneet Hupisaarten maisema- ja tutkimusarvoa.

Kaupunkilaiset kiinnostuneita kalojen liikkeistä

Kalakameran ja kalojen katseluhuoneen avulla oululaiset voivat seurata joka vuosi kalojen liikkeitä kalatiellä reaaliaikaisesti.

”Kalakameran suosio on yllättänyt meidät positiivisesti. Tilastojen mukaan kalakameralla oli esimerkiksi viime vuonna lähes 30 000 katselukertaa. Mikäli kalakamerassa näkyy jotain poikkeavaa tai mielenkiintoista, tulee siitä heti meille viestiä”, Väyrynen sanoo.

Kalojen katseluhuone on yleisölle avoinna parhaaseen nousuaikaan loppukesästä. Tarkemmat aikataulut löytyvät Oulun Energian verkkosivuilta, jonne on linkki jutun lopussa.

Kalatie 20 vuotta -taidenäyttely elokuussa

Oulun Energia järjestää kalatien 20-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta maksuttoman perhetapahtuman Hotelli Lasaretin Merikoski-salissa kello 11-16.

Merikoski-salissa pidetään näyttely, jossa esitellään Hintan koulun oppilaiden kala-aiheisia töitä. Näyttelyssä on esillä muun muassa oppilaiden tekemä mallinnus historian suurimmasta merilohesta, joka on noussut kalatietä.

”Oulun Energian yhteistyö Hintan koulun kanssa alkoi hiljattain, kun myönsimme heille Miljöö-innovaatiotukea ympäristökasvatuksen edistämiseen. Oli hienoa huomata, että oppilaat ja opettajat lähtivät myös innolla tuottamaan taidetta kalatien kunniaksi”, Väyrynen toteaa.

Näyttelyn lisäksi tapahtumassa voi tutustua kalatien historiaan tarkemmin. Sadalle ensimmäiselle Oulun Energia lupaa kahvi- ja mehu- sekä keksitarjoilun. Perheen pienimmät voivat piirtää omia kalakuvia piirustusnurkkauksessa ja saavat siitä pienen muiston palkaksi.

Samalla voi seurata kalojen liikkeitä Merikoski-salin välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa kalojen katseluhuoneessa, joka on avoinna klo 11-17. Lisätietoa tapahtumasta löytyy Oulun Energian verkkosivuilta ja Mun Oulun tapahtumakalenterista.