Sanginjoen Loppulan metsänvartijan talon remontti alkaa – rahoitusta tarvitaan yhä

Loppulan metsänvartijan talo remontoidaan perusteellisesti. Kuva: Juha Korhonen

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sanginjoen aluetta uudistetaan lähivuosina reippaasti. Metsähallitus suunnittelee mittavia kunnostus- ja rakennustöitä luonnonsuojelualueen reiteille, ja alueen ytimessä sijaitseva Loppulan luontotalo kahviloineen saneerataan nyt perusteellisesti.

Sanginjoen ulkometsän Oulun kaupungilta ostanut ja edelleen valtion suojeltavaksi antanut Koneen säätiö sitoutui kaupan yhteydessä rahoittamaan Loppulan kunnostamista 345 000 eurolla sillä ehdolla, että tila myydään Loppulan ystävät ry:lle.

Alun perin metsänvartijan tukikohtana toimineen 139-neliöisen talon remontista tulee kuitenkin ennakoitua kalliimpi, joten lisärahoitusta etsitään edelleen.

Remontti käyntiin lähipäivinä

Loppulan ystävät ry on valinnut metsänvartijan talon remontin ensimmäisen vaiheen urakoitsijaksi oululaisen Timeko Oy:n, ja remontti alkaa marraskuun alussa. Remonttia valmistelevia talkoita, talon sisäosien raivausta ja purkutöitä, on tehty syksyn mittaan satoja tunteja.

Maaliskuun lopulle 2023 kestävässä ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan talon runkorakenteet sekä ylä-, ala- ja välipohja. Rungon sisäpuolisia töitä jatketaan remontin seuraavassa vaiheessa.

Talon itäpäätyyn rakennetaan hankittavan lisärahoituksen turvin esteetön sisäänkäynti ja katettu terassi sekä pihan pohjoisreunaan erillinen käymälä- ja jätehuoltorakennus. Myöhemmin on tarkoitus rakentaa vielä uusi sauna pihapiiriin. Pihapiirissä oleva suurikokoinen talli-navetta kaipaa myös perusteellista kunnostusta, muun muassa hirsirunko ja rakennuksen katto on korjattava.

Loppulan ystävät etsii edelleen yhteistyökumppaneita yrityksistä, yhteisöistä, säätiöistä ja yksityisistä ihmisistä, jotta talon kunnostamiseen tarvittava lisärahoitus saadaan hankittua.

Loppulan ystävät on oululaisten ulkometsän suojelun puolesta toimineiden henkilöiden, lähinnä Suomen Luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen ja Pohjois-Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsenten, perustuma yhdistys.

Yhdistyksen tavoitteena on kunnostaa Loppulasta Sanginjoen luontoalueen opastuskeskus, joka palvelee alueen kävijöitä, matkailijoita ja yhteisöjä.