Ruskon jätekeskuksessa tarjotaan vähän krouvimpaa tavaraa vastuullisella otteella

Työnjohtaja Mika Inkala toivoo, että kaupassa asiointi on asiakkaille myös elämys. Kuvat: Natalie Lewis

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ruskossa sijaitseva Mainio kauppa vastaanottaa ja myy uudelleenkäytettäväksi tavaraa, joka on käynyt turhaksi entiselle omistajalleen.

Asiakkaiden talteenottopisteelle tuoma käyttökelpoinen tavara myydään edulliseen hintaan kaupalla niin, että materiaalin koko käyttöpotentiaali tulee hyödynnetyksi.

Mainion kaupan idea syntyi yhteiskunnallisesta tarpeesta: ratkaistavana pulmana oli se, miten asiakkaalle turhaksi käyneen tavaran saisi mahdollisimman tehokkaasti uudelleenkäyttöön.

“Kiertokaarelle tuodaan jätteenä käsiteltäväksi melko paljon rakennusylijäämää, jolle ei vielä ole olemassa riittävän laajoja kierrätyspalveluita”, kertoo Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala.

“Rakentaja voi Mainiosta kaupasta löytää vaikka tarvitsemansa yhden kattopellin palan, jonka joku toinen on turhana heittänyt pois.”

Ruskon jätekeskuksessa toimiva kierrätysmyymälä on kokeilu, jota kehitetään jatkuvasti. Toimintaa ohjaa jätelaki, joka edellyttää uudelleenkäytön edistämistä ja materiaalikierrätyksen tehostamista.

Mainiossa kaupassa on myynnissä Kiertokaaren väen sanoin “vähän isompaa ja krouvimpaa tuotetta”, kuten rakennustavaraa. Kaupasta ostetaan paljon myös esimerkiksi polkupyöriä, ruohonleikkureita, puutarhatavaraa, urheiluvälineitä sekä sisustus- ja koriste-esineitä.

Vastuullisuus ohjaa toimintaa

Yhteiskunnallisen vastuullisuuden lisäksi asiakaslähtöisyys on yksi tärkeimmistä periaatteista, joita kaupan toiminnassa vaalitaan. Konkreettisesti asiakaslähtöisyys näkyy siinä, että asiakkaiden tarpeet ja toiveet otetaan huomioon ja niihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien rajoissa.

Tietyt lainsäädännölliset rajoitteet ohjaavat kuitenkin sitä, mitä jätekeskuksen talteenottopisteellä voidaan ottaa vastaan kaupalle myytäväksi. Esimerkiksi käytettyjä sähkölaitteita, joita on toivottu myyntiin, ei voida myydä uudelleen ilman luvanvaraista laitteiden tarkastusta.

“Mainion kaupan toimintaan liittyy suuri vastuu asiakasturvallisuudesta. Haasteena on, ettei kaikkea tavaraa vielä saada uudelleenkäyttöön, kun tuotteiden turvallisuus- ja terveellisyyskriteerit eivät täyty”, kertoo Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen.

Erityisasiantuntija Mari Juntunen on ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa Mainiota kauppaa. 

Kauppareissu täynnä elämyksiä

Mika Inkala toivoo Mainiossa kaupassa käynnin olevan asiakkaalle muutakin kuin vain ostotilanne. Hyvä asiointikokemus Mainiossa kaupassa muodostuu Inkalan mukaan sekä vuorovaikutuksellisuudesta että elämyksellisyydestä.

Kaupassa asiakas saattaa löytää jonkin kauan etsimänsä tavaran varsin edulliseen hintaan, ja saada iloa jo tavaran löytämisestä.

“Käytetyn tavaran hinta muodostuu myyjän ja ostajan välisessä vuorovaikutuksessa. Keskustelemalla hinnasta päästään yleensä yhteisymmärrykseen”, Inkala toteaa.

Mainio kauppa pyrkii ylläpitämään tätä avointa vuorovaikutusta myyjän ja asiakkaan välillä.

Asiakkaat Kristiina Ketola-Orava ja Pasi Orava ostoksilla. “Hieno homma, että tällainen kauppa on perustettu. Täältä löytyy sellaista tavaraa, jota ei kirpputoreilta löydy”, he kehuvat. 

Palvelut mukaan valikoimaan

Mari Juntusen mukaan Mainio kauppa kehittyy kohti kokonaisuutta, jossa saman katon alla toimivat useat eri kiertotalouden yritykset ja palvelut.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa asiakkaat voisivat ostaa kaupalla asioidessaan esimerkiksi tavaroiden vuokraus- ja kuljetuspalveluita. Yhteistyökumppaneita saattaisivat olla muiden muassa sähkölaitteiden korjauspalveluita tarjoavat yritykset, jolloin sähkölaitteetkin saataisiin uudelleenkäyttöön.

Sen lisäksi, että kaupalla konkreettisesti edistetään kiertotaloutta, tavoitteena on ajaa asennemuutosta kohti kestävämpää ja tietoisempaa kuluttajuutta. Kuluttajalle ei aina ole selvää, mitä itselle tarpeettomaksi käyneille, ehjille ja turvallisuuskriteerit täyttäville tavaroille tulisi tehdä.

“Kaikkea ei tarvitse omistaa, eikä ehjää kannata heittää pois”, Juntunen kiteyttää.

Vähentämällä hävikkiä ja tehostamalla kierrätystä Mainio kauppa edistää muutosta kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Kierrätysmyymälä Mainio kauppa:

  • Ruskon jätekeskuksessa, osoitteessa Ruskonniityntie 10.
  • Tarjolla avajaiskahvit kaupan pihalla tiiistaina 14. kesäkuuta klo 14-18 
  • Perille löytää ajamalla Kiertokaaren portilta sinistä viivaa seuraamalla. Kauppa sijaitsee kassan vieressä olevassa vihreässä puurakennuksessa.
  • Aukioloajat ovat samat kuin jätekeskuksessa, eli ma–pe klo 7–20 ja la klo 8.30–15.