Poistotekstiilin keräys alkaa Ruskon jätekeskuksessa – tarjolla iltapäiväkahvit avajaisten yhteydessä

Poistotekstiilien talteenottohalli sijaitsee aivan Kiertokaaren sisääntuloportin tuntumassa, sen oikealla puolen. Kuva: Carita Forsman

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kokeilun aikana poistotekstiiliä voi tuoda jätekeskukseen kerrallaan enintään neljä kaupan muovikassillista asiakasta kohden. Jätekeskuksessa ei oteta poistotekstiiliä maksutta vastaan ennen tiistaita 14. kesäkuuta.

Kiertokaari tutkii kerätyn poistotekstiilin laatua ja määrää kesän aikana. Syksyllä 2022 keräys laajenee yhteistyökumppanien tiloihin, kuten kauppoihin ja ostoskeskuksiin.

Kuitu on herkkä pilaantumiselle

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen muistuttaa, että poistotekstiilin keräyksessä noudatetaan tarkkaa ohjeistusta. Tarkoituksena on ottaa talteen ja hyödyntää kuitua, joka on arka pilaantumiselle.

Keräykseen lajitellaan puhtaat ja kuivat loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit. Keräykseen käyvät esimerkiksi takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Likaiset, kosteat, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

”Jos vaatteeseen on jäänyt pesun jäljiltä esimerkiksi tahra tai pieni värjäymä, se ei haittaa. Öljy- tai maalitahraiset vaatteet eivät sovellu keräykseen”, Mari Juntunen kertoo.

Myös matot, kengät, laukut, vyöt, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, tyynyt, peitot, pehmusteet sekä pehmoeläimet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen, ei poistotekstiilikeräykseen.

Isot erät lajittelukelvotonta tavaraa voi tuoda maksullisena sekajätteenä jätekeskukseen ja jäteasemille.

Poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, jonka jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon Paimion pilottilinjastolle. Kuidusta tehdään lankaa, kangasta ja erilaisia pehmukkeita.

Viivästyneet avajaiskahvit kaupalla

Poistotekstiilin keräyskokeilun aloituksen yhteydessä Kiertokaari viettää kierrätysmyymälä Mainion kaupan viivästyneitä avajaisia tarjoamalla asiakkaille kahvit. Kahvit on tarjolla Ruskon jätekeskuksessa Mainion kaupan pihalla.

Terwa-Oulun Maa- ja kotitalousnaiset kahvittavat tiistaina 14.6. kello 14-18. 

Lue myös