Pohjoinen ilmastonmuutoksen kynsissä – näyttely Tunturihaukan silmin Oulunsalon kirjastossa

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tunturihaukan silmin -näyttely kuvaa pohjoisen Barentsin alueen luontoa kotia etsivän nuoren tunturihaukan matkatessa eri puolilla pohjolaa. Näyttely on osa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen -hanketta.

Haukan poikanen syntyi Urho Kekkosen kansallispuistossa lähellä Venäjän rajaa. Se on sisarusparvensa vanhin poikanen. Miten nuoren haukan käy? Löytääkö se itselleen sopivan puolison ja viihtyisän elinympäristön alati muuttuvassa ilmastossa?

Tammikuun 23. saakka Oulunsalon kirjastossa oleva näyttely kuvaa haukan näkökulmasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Lapin luontoon, elinkeinoihin ja paikallisten ihmisten elämään.  Näyttelyssä yhdistyvät vaikuttava valokuvataide ja tieteellinen tietopohja. Näyttelyn fyysinen versio kiertää Suomessa 2023–2026.

Sopii vaikka opetusmateriaaliksi

Valokuvanäyttely on osa Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen -hanketta. Näyttely on tarkoitettu oppilaille, opettajille, opiskelijoille, Barentsin alueen asukkaille, viranomaisille, tutkijoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille kansalaisille.

Näyttelyn työryhmään kuuluu ympäristökeskuksen asiantuntijoita sekä tutkijat Riku Lumiaro, Kirsi Kostamo, Ljudmila Vesikko ja Aino Lipsanen. Riku Lumiaro on vastannut näyttelyn kuvista ja teksteistä. Ruotsin ja Norjan osalta yhteistyötä on tehty Paul Aspholmin, Lo Fischerin, Eirik Frøilandin ja Keith Larsonin kanssa.

Näyttelyn tuottamisesta, videoista ja teknisestä toteutuksesta ovat vastanneet mainostoimisto Laboratorio Uleåborgin Mika Pyhähuhta, Esa Juujärvi ja Jani Kaarela. Näyttelyn on rahoittanut ulkoministeriö.

Tunturihaukan silmin -näyttelystä on tuotettu sekä fyysinen että virtuaalinen näyttely. Fyysiseen näyttelyyn kuuluu 20 valokuvaa ja kuvatekstiä, jotka kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista Pohjoisessa. Näyttely kiertää Suomessa vuosina 2023–2025 ja mahdollisesti Norjassa ja Ruotsissa.

Virtuaalinen näyttely täydentää ja syventää fyysisen näyttelyn teemoja. Virtuaalinen näyttely löytyy osoitteesta barentsnature.fi.

Tunturihaukan silmin -näyttely 23.1.2024 saakka Oulunsalon kirjastossa. Karhuojantie 2. Näyttelytila on esteetön.