Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ei nuku talviunta – retkikohde auki ympäri vuoden

Puutarhuri Olli Nikkinen kastelee kasveja trooppisissa tunnelmissa. Kuvat: Niina Jortikka

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Puutarhuri Olli Nikkinen kastelee kasvihuone Romeota. Myöhemmin iltapäivällä hän siirtyy työskentelemään mikrolisäyslaboratoriossa.

”Kasvihuone Romeossa on useita kastelupäiviä viikossa tarpeen mukaan. Talviaikana kastelun tarve on vähäisempää kuin kesällä. Sumuttamalla pidetään kosteutta yllä. Tällä hetkellä kukkii kamelia, jotkut orkideoista kukkivat myös hienosti”, Nikkinen kertoo.

Kamelia on kotoisin Itä-Aasiasta.

Suosikki arboretum

Ylipuutarhuri Tuomas Kauppila opiskeli puutarha-alaa Hämeen ammattikorkeakoulussa, Lepaan yksikössä, mikä sijaitsee Hämeenlinnan lähellä. Hän valmistui maisemasuunnittelijaksi. Kauppila tuli Oulun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan töihin vuonna 1999.

”Täällä töissä on parasta monipuolisuus. Oma lempialueeni on arboretum eli puulajipuisto. Täältä löytyy monipuolista kasvillisuutta ja erilaisia maisemia. Puistossa voi liikkua vaikka Aasian tai Pohjois-Amerikan lajien parissa, voit siis kuvitella olevasi eri puolilla maailmaa. Täältä löytyy paljon erikoisuuksia, esimerkiksi keltahevoskastastaja, lännenhemlokki tai hopeavaahtera. Alueellamme kasvaa noin 600 erilaista puulajia”, kertoo Kauppila.

”Olemme osa kansallista siemenpankkia, joka on puolestaan osa kansainvälistä verkostoa. Siemenpankkityöhön liittyy uhanalaisten lajien kasvatus sekä ulkopuutarhassa että biotekniikan laboratoriossa. Tavoitteena tässä niin sanotussa etäsuojelussa on uhanalaisten luonnonkasvien säilytys ja lisääminen.”

Kahvikin on kasvi

Tuomas Kauppila toteaa ihmisten yllättyvän lajiston määrästä sekä sisällä kasvihuoneissa että ulkopuutarhassa. Kasvihuoneiden sisällä on useita erilaisia alueita, jotka sopivat tietyiltä alueilta kotoisin oleville kasveille. Eri alueilla on siis ihan erilainen lämpötila ja kosteus. Pyramidikasvihuoneista Romeo kätkee sisälleen esimerkiksi trooppisen osaston ja Julia subtrooppisen eli välimerellisen talvisateiden osaston.

”Kansainväliset opiskelijat toteavat osan kasvihuoneista tuntuvan tutulle. Kun on silmät tarkkana, monessa paikassa voi nähdä keittiöstä tuttuja, syötäviä lajeja. Meistä on tärkeää, että ihmiset pääsevät näkemään millaisista kasveista monet kaupan hyllyiltä tutut kasvit ovat peräisin. Joillekin kävijöille on jopa ollut yllätys, että kahvi on kasvi”, hymähtää Kauppila.

Yleisöä kasvitieteellisessä puutarhassa vierailee eniten keväällä ja kesän aikana. Kasvihuoneet kiinnostavat kuitenkin ihmisiä ympäri vuoden ja myös ulkopuutarhassa voi liikkua talvisin.

Riikka Puumonen ja Piia Ahola tutustuvat kasvihuoneisiin osana varhaiskasvatuksen opintoja.

Yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajiksi opiskelevat Riikka Puumonen ja Piia Ahola ovat parhaillaan ympäristökasvatuksen kurssilla.

”Tehtävämme oli tulla tänne tutustumaan, saimme mukaamme täytettävät monisteet. Meidän piti esimerkiksi astua tuonne sademetsään ja kuulostella miltä siellä tuntuu, vaikkapa miltä siellä tuoksuu. Lisäksi pitää etsiä tiettyjä kasveja, joita on kuvailtu, eli hoksata, mitä niillä kasvien kuvauksilla tarkoitetaan. Osassa tiedoista on tyhjiä kohtia, eli ne pitää täydentää. Kaikki tieto on sellaista, jota voimme tulevaisuudessa hyödyntää lasten kanssa”, he kertovat.

Kasvihuoneet ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-16. Ulkopuutarha on avoinna joka päivä klo 8-20 ja sinne on vapaa pääsy. Ulkopuutarhassa ei talvikunnossapitoa.

Pyhäpäivien aukioloajat löytyvät tältä www-sivuilta.