Oulun leikkipuistot ilahduttavat kaikenikäisiä leikkijöitä – ylläpidossa hyödynnetään myös kiertotaloutta

Leikkipuistot on Oulussa jaoteltu varustelutason ja sijainnin mukaan leikkipaikkoihin, leikkipuistoihin ja keskusleikkipuistoihin. Leikkipuistoissa on välineitä eri-ikäisille lapsille. Kuvat: Lea Ansamaa

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Lea Ansamaa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa monenlaisia ja eri kokoisia leikkipuistoja. Vuosittain uusia leikkipuistoja rakennetaan ja vanhoja peruskorjataan Oulussa noin 600 000 eurolla. Kaikki ne ovat tärkeitä alueensa asukkaille ja leikkipuistoja käytetään paljon.

Suurin osa kaupungin 163:sta leikkipuistosta on perusleikkeihin sopivia pieniä leikkipaikkoja, jotka löytyvät kodin lähietäisyydeltä.

Keskimmäistä varustelutasoa edustavat leikkipuistot ovat leikkipaikkoja monipuolisempia. Tavoitteena on, että jokaiselta suuralueelta löytyy yksi leikkipuisto. Suurimmat ja monipuolisimmin varustellut keskusleikkipuistot ovat usein teemallisesti toteutettuja ja kokoavat käyttäjiä koko kaupungin alueelta.

Vuosittain uusia leikkipuistoja rakennetaan ja vanhoja peruskorjataan Oulussa noin 500 000–700 000 eurolla. Lisäksi tehdään pienempiä korjauksia ja kunnostuksia ympäri Oulua sijaitsevissa leikkipuistoissa.

”Suurin osa rahasta käytetään vanhojen leikkipaikkojen peruskorjaamiseen sekä uusien leikkipaikkojen rakentamiseen.  Valitettavan iso summa menee myös ilkivaltaa kärsineiden välineiden ja rakenteiden korjauksiin”, kertoo rakennuttajahortonomi Karita Malin Oulun Infra -liikelaitoksesta.

lapsi katsoo leikkikiikareilla

Oulussa on 160 leikkipuistoa, joten tekemistä ja valinnanvaraa riittää.

Tänä vuonna Oulussa peruskorjattiin neljä leikkipuistoa ja rakennettiin yksi uusi keskusleikkipuisto.

”Oulussa leikkipuistoverkoston tilanne on hyvä.  Kun Hiukkavaaran keskusleikkipuisto valmistui viime kesänä, saatiin tällä hetkellä suunnitelmissa oleva keskusleikkipuistoverkosto valmiiksi. Tulevina vuosina rakennamme pienempiä leikkipaikkoja, jotka palvelevat enemmän lähialueen pikkuleikkijöitä”, Malin toteaa.

Kunnostuksessa hyödynnetään kiertotaloutta

Leikkipuistojen rakentamisessa pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan kiertotaloutta.  Leikkivälineiden materiaalit ovat vuosien aikana kehittyneet, ja osa puiston välineistä voidaan kunnostaa paikan päällä vain varaosia vaihtamalla.

”Kun lisätään välineitä ja varusteita jo olemassa olemaan puistoon, siitä saadaan monipuolisempi. Lisäksi voidaan tuoda uutta ilmettä vaihtamalla pintamateriaaleja ja lisäämällä kasvillisuutta. Uusissa kohteissa pyritään käyttämään uudelleen maamassoja, joista voidaan tehdä pienille liukurilaskijoille kumpuja ja pieniä mäkiä”, Malin luettelee.

Kesällä 2023 rakennetun Hiukkavaaran keskusleikkipuiston lisäksi peruskorjattiin Kuivasjärvellä Karjakentän leikkipaikka, Pateniemessä Honkalanpuiston leikkipaikka sekä Syynimaan ja Tähtitarhan leikkipaikat.