Nallikarin uudistaminen jatkuu, Lämsänjärven uimaranta kunnostetaan

Nallikariin rakennetaan parhaillaan muun muassa uutta keskusleikkipuistoa. Kuva: Pasi Rytinki

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nallikarin alueella tehdään vielä tämän kesän aikana rakennustöitä, joilla parannetaan rannan viihtyvyyttä ja palvelutasoa. Lämsänjärvikin pyritään saamaan uudelleen viralliseen uimarantakäyttöön myöhemmin kesällä.

Nallikarissa jo tovin jatkuneiden katutöiden ja yleisten alueiden töiden on määrä valmistua tämän kesän aikana. Uudistuksilla parannetaan muun muassa alueen matkailuedellytyksiä, lisätään viihtyisyyttä sekä sujuvoitetaan kävelyä ja pyöräilyä.

Peruskorjauksessa Nallikariin tulee uusia kulkureittejä ja pysäköintialueita, ja esimerkiksi joukkoliikenteellä pääsee tulevaisuudessa lähemmäs rantaa. Rantaan saadaan käyttöön lisää pukukoppeja, joista osa on esteettömiä. Muutenkin esteettömyys on huomioitu yleisillä alueilla, toteaa projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

”Viihtyisyyttä lisäävät esimerkiksi uudet oleskelualueet, joihin tulee riippukeinuja ja rantatuoleja. Nyt kun jaksetaan vielä hyvää odottaa, niin päästään pian nauttimaan tuloksista.”

Nallikariin rakennetaan nyt myös uutta keskusleikkipuistoa. Luvassa on tuplaköysirataa, paikkoja hiekkaleikkejä varten sekä puiston keskellä oleva tuplaliukumäkitorni.

karttakuva

Oulun kaupunki suosittelee mahdollisuuksien mukaan Nallikarin uimarannalle tulemista pyöräillen, kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Nallikariin kulkee linja-auto numero 15. Katso linja-autoaikataulut Oulun seudun liikenteen reittioppaasta.

Pyörällä pääsee esimerkiksi Rotuaarilta torin kautta ja Pikisaaren halki Nallikariin pyöräilyn pääreittiä numero 12. Nallibaanan ensimmäisen vaiheen rakentamisen vuoksi jalankulku ja pyöräily on Pikisaaressa ohjattu saaren pohjoispuoliselle väylälle.

Autoilijoita pyydetään pysäköimään ensisijaisesti Vellamontiellä ja Leiritiellä sijaitseville pysäköintialueille. Pysäköintialueet ovat maksuttomia. Huomioithan, että nurmialueille pysäköinti ei ole sallittua. Samoin kadunvarsipysäköinti on alueella pääosin kielletty.

Uimaranta ja sen palvelut ovat käytettävissä uudistustöistä huolimatta koko kesän ajan. Rannan yleisövessat löytyvät uudesta Aalto-rakennuksesta.

Lämsänjärvi saataneen pian uintikäyttöön

Tänä kesänä myös Lämsänjärven uimaranta pyritään parin kesän tauon jälkeen saamaan viralliseksi uimarannaksi. Järven vedenkorkeus on ollut tavanomaista korkeammalla tasolla muutaman viime vuoden ajan.  Turvallisuussyistä uimaranta on ollut pois virallisesta käytöstä parina edelliskesänä veden alle jääneiden kivien ja kantojen vuoksi. Myös uimarannan turvallisuus- ja muuta varustusta on ollut veden varassa, joten ranta ei ole täyttänyt virallisen EU-uimarannan vaatimuksia.

Järven vedenpintaa laskettiin pumppaamalla vuonna 2018, jolloin uimaranta pystyttiin kunnostamaan uintikäyttöön. Alkaneen kesän aikana järven etelärantaan rakennetaan tasauskaivo, joka tulee pitämään järven vedenpinnan halutussa tasossa. Kaivon ylivuoto ohjataan putkessa Hiihtomajantien varteen rakennettavaan imeytyspainanteeseen ja sen mahdollinen ylivuoto hallitusti kohti Kaupunginojaa.

Rakennustyöt aloitettiin toukokuun lopussa. Veden laskettua päästään arvioimaan muiden kunnostustoimenpiteiden laajuutta ja sitä, milloin ranta saadaan uintikäyttöön. Toiveena on saada ranta käyttöön heinäkuun aikana.