Metsäsalapoliisien talvileirillä seikkaillaan luonnossa – lapsille tarjotaan uusia kokemuksia turvallisessa ympäristössä

Metsäsalapoliisit Elli, Nea ja Evin tutkivat, miten pakkanen vaikuttaa saippuakupliin. Hietalinnan pihalta ja lähiympäristöstä löytyy monenlaista ihmeteltävää. Kuvat: Mari Kivioja

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Pete Huttunen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Metsäsalapoliisien talvileiri järjestettiin Hietasaaressa, Hietalinnan leirikeskuksessa keskiviikkona 8. maaliskuuta. Leirillä alakouluikäiset seikkailivat pienryhmissä lähiluonnossa ja tekivät ruokaa sisällä ja ulkona. Kireällä pakkasella myös sisällä järjestettiin monenlaisia aktiviteetteja.

Oulun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirja Kaartinen asuu leirikeskuksessa koko talviloman ajan. Kaartiselle lasten kanssa työskenteleminen on sydämen asia. Hän näkee lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnalle suuren tarpeen.

Oululaiset Metsäsalapoliisit kokoontuvat kolmesti vuodessa – koululaisten lomilla kesällä, syksyllä ja talvella. Metsäsalapoliisit on 4H-yhdistyksen valtakunnallinen konsepti, johon ohjaajilla on pohjana sapluuna, oppaat ja välineistö. Seikkaillessa ei voi kuitenkaan kangistua kaavoihin.

“Vuosien saatossa olemme rakentaneet omannäköisen kokonaisuuden sen mukaan, mikä on koettu hyväksi, ja uusia ideoita tulee koko ajan. Löysimme esimerkiksi vanhentunutta spagettia, josta olemme nyt tehneet taidetta”, Kaartinen kertoo.

Tekemällä oppii parhaiten

4H-yhdistyksen slogan on ”tekemällä oppii parhaiten”. Ajatus on mukana kaikessa yhdistyksen toiminnassa. Lasten pitää saada kokeilla erilaisia asioita, ja se on ryhmässä helpompaa kuin yksin.

“Tarjoamme työpajatyyppisesti erilaisia toimintoja kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan. Kannustamme kokeilemaan kaikkea, mutta esimerkiksi lumikenkäily ei ihan kaikille sovellu. Joskus kyse voi olla esimerkiksi liian keveästä vaatetuksesta.”

“Voimme kuitenkin tarjota kaikille lapsille soveltuvaa toimintaa. Pienissä ryhmissä pystymme keskittymään jokaiseen lapseen. Lapset tarvitsevat eri määrän huomiota”, Kaartinen kiteyttää.

Monenlaisia aktiviteetteja

Kesällä salapoliisit kävivät retkillä lintutorneilla ja tekivät luonnontaidetta ulkona. Keskiviikkona pakkaslukemat pysyttelivät koko päivän 15 miinusasteen alapuolella. Näin kylmällä osa työpisteistä järjestetään sisätiloissa. Talven kirkas auringonpaiste houkuttelee kuitenkin seikkailemaan.

“Aamupäivällä osa bongasi pihalla kiikareilla lintuja, ja toiset tutkivat suurennuslasilla tai taskukokoisella mikroskoopilla lunta ja luonnon jälkiä. Lapset tekivät lumikenkäretkelle mukaan pahvista kehykset, jonka sai asetella maastoon ja ottaa sen läpi maisemakuvia.”

“Tutkimme myös lumesta löytyviä jälkiä ja yritimme tehdä jäätyneitä saippuakuplia. Aamulla teimme tikkupullataikinan, ja kohta olemme lähdössä nuotiolle paistamaan makkaraa ja tikkupullia”, Kaartinen luettelee.

10-vuotias Elli Tiri on hamahelmimestari. Helmitöiden lisäksi mukavinta leirillä on ollut kavereiden kanssa leikkiminen ja tutkimukset ulkona mikroskoopilla.

Sisällä ehdottomasti suosituimpia ovat olleet hamahelmityöt. Lapset ovat tehneet myös koruja, makrameetöitä sekä maito- ja suolataidetta. Aamulla järjestettiin kaikille yhteinen tietovisa.

Uusia kokemuksia ja ensimmäisiä työpaikkoja

Leireillä kaikki toiminta on matalan kynnyksen tekemistä, ja keneltäkään ei vaadita erityistaitoja.

“Minäkin olen toiminnanjohtaja, ja osaan ja tykkään lajitella lähinnä hamahelmiä. Lapset kutsuvat minut puuhaamaan, aina kun tarvitsevat tietyn värisiä helmiä” Kaartinen kertoo nauraen.

Ohjaajat houkuttelevat lapsia tekemään kaikenlaisia uusia asioita. Nykyisin on tavallista, että esimerkiksi yön yli kestäville leireille tulevat lapset ovat ensimmäistä kertaa yksin pois kotoa.

“Se voi olla hyvin jännittävää, ja meidän ohjaajien pitää tehdä oloista kivat ja turvalliset. On tärkeää, että voimme tarjota lapsille tällaisia kokemuksia. Vaikka lapsi saattaa aluksi jännittää, lähtiessä on usein itku silmässä, että nytkö tämä jo loppuu”, Kaartinen kertoo.

Kaartinen saa perheiltä paljon palautetta siitä, miten tärkeitä tilaisuudet ovat lapsille. Lapset tarvitsevat ohjattuja aktiviteetteja. Perheitä myös kuunnellaan, ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan, mitä he toivovat.

Toiminnanjohtaja Mirja Kaartinen ja ohjaaja Heta Nikola. Nikola oli viime kesänä 4H-yhdistyksessä kesätöissä ja työt jatkuivat leiriohjaajana talvella.

Metsäsalapoliisien leirillä on kolme vapaaehtoista, mutta myös palkattuja ohjaajia. Ajatuksena on työllistää nuoria ja tarjota positiivisia työkokemuksia.

“Nämä ovat itselleni niitä työn helmiä, että on löydetty oikeat nuoret ja koulutettu heidät mukaan. Nuorten työllistäminen ja yrittäminen on meille tärkeää. On mahtavaa, kun nuoret hoksaavat työssä, että he osaavat jotakin todella hyvin, ja työllistyvät sitä kautta”, Kaartinen summaa.

Oulun 4H-yhdistys tarjoaa lapsille ja nuorille monipuolisesti matalan kynnyksen toimintaa. Tulossa on muun muassa hamahelmi-, pääsiäisaskartelu, ja huovutuskurssit sekä Linnunradan alpakkaleiri ja eläinleiri Lepolassa. Sushikurssi on kaikenikäisille, ja myös aikuisryhmät voivat tilata kursseja ja aktiviteetteja esimerkiksi virkistyspäiviin.

Lisätietoja: oulu.4h.fi