Metsähallitus haluaa Sanginjoesta kansainvälisen tason luontokohteen – pitkospuita on jo osin uusittu

Sanginjoen Korpilammen kierrokselle on jo rakennettu uudet pitkospuut. Kuvat: Ulla Matturi / Metsähallitus

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Metsähallitus kertoo uudistavansa perusteellisesti Sanginjoen luonnonsuojelualueen Oulussa, tavoitteenaan kansainvälisen tason luontomatkailukohde ja lähivirkistysalue sekä ”luonnonsuojelun ja ennallistamisen näyteikkuna”.

Nyt alueen maanrakennus- ja rakentamistöihin etsitään tekijää julkisella kilpailutuksella. Urakkaan sisältyy uusien reittien ja pysäköintialueiden toteutus, elämyspolun toimintapisteiden rakentaminen, taukopaikkojen rakenteiden uusiminen sekä alueen maastoviitoituksen ja maantieopastuksen toteutus.

Metsähallitus korostaa, että Sanginjoen noin 2500 hehtaarin luonnonsuojelualuetta kehitetään ja rakennetaan luontoarvot huomioiden.

”Sanginjoki edustaa maakunnan suurinta satsausta luonnonsuojeluun sekä retkeily- ja virkistyskäyttöön pitkään aikaan huomioiden nyt tehtävien muutosten laajuus”, sanoo kenttäpäällikkö Jouni Kosonen Metsähallituksen tiedotteessa.

Turvallisuutta jo parannettu

Yksi Metsähallituksen tavoitteista on tehdä Sanginjoen luonnonsuojelualueesta ympäristökasvatuksen ja yhdenvertaisuuden esimerkkikohde. Tavoitteisiin kuuluu myös asiakasturvallisuuden parantaminen.

”Asiakasturvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin on jo ryhdytty uusimalla huonossa kunnossa olleet pitkospuut muun muassa Korpilammen kierrokselta”, rakentamisen erityisasiantuntija Ville Nikkinen kertoo.

Korpilammen kierrokselle on uusittu pitkosten lisäksi siltarakenteita.

Korpikoskelle Sanginjoen rantaan rakennetaan nykyistä paremmin varusteltu taukopaikka, johon on mahdollista tehdä varauksia. Loppulaan tulee esteetön, suuntaansa 800 metriä pitkä elämyspolku, jonka sisältö kuvailutulkataan. Elämyspolulla esitellään Sanginjoen luontoa, metsää ja eliöitä kahdeksalla toimintapisteellä.

”Siellä voi kiivetä isokokoisen leppäkertun selkään, tunnistaa ruokasieniä muistipelin avulla, määrittää hyönteislajeja tunnistuskaavion avulla tai ihastua vedenalaiseen elämään. Myös eläinten jälkiin ja tikkojen pesäkolojen hyödyntäjiin pääsee tutustumaan”, virkistyskäytön erityisasiantuntija Ulla Matturi kertoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Sanginjoen taukopaikat rakennetaan jo suunnitellun uuden ilmeen mukaisesti ja alueen kasvavia käyntimääriä vastaavaksi. Kahdesta taukopaikasta, Sadinkoskesta Sanginjoen varressa ja Isokankankaasta Isonkankaanjärven rannalla, tehdään esteettömiä, ja molemmille taukopaikoille pääsee uusilta pysäköintialueilta esteetöntä reittiä pitkin. Uudet taukopaikat mahdollistavat tulenteon myös maastopalovaroituksen aikaan, sillä tulisijat sijaitsevat hormillisissa katoksissa.

Loppulassa avajaisten aika

Sanginjoella sijaitsevan Loppulan entisen metsänvartijan talon remontti on nyt valmistunut. Lauantaina 16. syyskuuta Loppulassa vietetään kutsuvierasavajaisia, ja koulujen syyslomaa edeltävänä viikonloppuna lauantaina 21. lokakuuta pidetään vielä isot yleisöavajaiset, joissa on ohjelmaa sekä aikuisille että lapsille.

Yli kaksi vuotta kestäneestä Loppulan kunnostuksesta vastasi Loppulan ystävät ry, joka perustettiin keväällä 2020 hankkimaan entinen Oulun kaupungin metsänvartijan virkatalo ja kunnostamaan se yhteisölliseksi luontotaloksi. Yhdistys osti talon Oulun kaupungilta toukokuussa 2021.

Talon luontokahvilayrittäjäksi on valittu Naturest Oy, joka pitää Loppulassa kahvilaa alkuvaiheessa syksyn viikonloppuina ja syyslomalla.

 

Metsähallituksen rakentamisurakan tarjouspyyntö on kaikille avoinna ja löytyy julkisten hankintojen Hilma-järjestelmästä.