Laske kaukolämpösi hiilijalanjälki – Oulun Energia mukana uuden päästölaskurin kehitystyössä

Osaan kotitalouksista virtaa lämpöä kaukolämmön avulla. Ympäristötietoisimmat voivat nyt seurata siitä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Kuva: Samuli Rinne

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tähän saakka käytössä olleiden hiilijalanjälkilaskureiden tapa arvioida kaukolämmön päästöjä on ollut puutteellinen. Laskureissa kaukolämmön tuottamat päästöt on laskettu koko maan keskiarvon perusteella, jolloin kaikkien kaukolämpöasiakkaiden päästöt ovat näyttäneet yhtä suurilta.

Päästöttömällä kaukolämmöllä kotejaan tai yrityksiään lämmittävät asiakkaat ovat saaneet laskureista reilusti todellisia lämmityspäästöjään suuremman hiilijalanjäljen.

”Laskurin avulla yritysasiakkaamme voivat seurata hiilineutraaliustavoitteidensa toteutumista kaukolämmön osalta erittäin tarkasti. Nyt julkaistu laskuri helpottaa tietojen seurantaa ja tekee prosessista entistäkin läpinäkyvämmän. Laskuri on myös tärkeä osa Oulun Energian hiilineutraaliustavoitteiden seuraamisessa, sillä päämääränämme on täyden hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä”, kuvailee Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila.

Noudattaa yleisiä menetelmiä

Uusi kaukolämmön päästölaskuri kertoo käyttäjän asuinpaikkakunnan mukaiset kaukolämmön tuotannon todelliset päästöt. Päästötietojen raportointi noudattaa yleisesti käytössä olevia, Tilastokeskuksen ja Energiaviraston vahvistamia menetelmiä.

Päästötiedot voi laskea joko energiamenetelmällä tai hyödynjakomenetelmällä. Kaukolämpöyhtiöt raportoivat laskuriin päästötietonsa säännöllisesti, ja tietojen ajantasaisuuden varmistamiseksi yhtiöillä on mahdollisuus jopa kuukausittaiseen päästötietojen ilmoittamiseen.

Päästölaskurin kehitystyössä ovat suomalaisten kaukolämpöyhtiöiden lisäksi olleet mukana Paikallisvoima ry, Tilastokeskus, Suomen ympäristökeskus, Motiva, Kuntaliitto, Energiateollisuus ry, Energiavirasto sekä Palveleva kaukolämpö FinDHC ry.

Laskuri löytyy tästä linkistä.