Lähiluonto muuntautui seikkailumaailmaksi Laanilan ja Hönttämäen opettajien ja oppilaiden yhteistyöllä

Hönttämäen koulun ekaluokkalaiset jahtasivat hyviä pisteitä Narnia-seikkailun tarkkuuskisassa. Kuvat: Anne Peltola

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kahden koulun opettajien jutustelusta ja ideoinnista alkanut projekti huipentui marraskuun alussa järjestettyyn toiminnalliseen seikkailupäivään. Pienempien ja isojen oppilaiden lisäksi paikalla olivat tietenkin myös opettajat. 

Timosenkosken luontokoululle rakennettu seikkailumaailma sai inspiraationsa Narnia-sarjan kirjoista. Narnia on kuvitteellinen maa, jossa hyvyys taistelee pahuutta vastaan ja valtiaana toimii leijona. C.S. Lewisin 1950-luvulla kirjoittamat tarinat ovat lastenkirjallisuuden klassikoita.

Leijonan kosketus -nimisellä tehtäväpisteellä jokainen oppilas sai jättää oman jälkensä leijonan harjaan.

”Kahdeksasluokkalaiset ovat tutustuneet äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla fantasiakirjallisuuteen ja Narnian maailmaan. Tunneilla kaikki pääsivät ryhmissä ideoimaan tehtäväpisteitä ekaluokkalaisille. Sopivimmat ehdotukset valittiin toteutettaviksi”, kertoo Laanilan yläasteen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Satu Kurvinen.

”Lavasteet Narnia-maailmaa varten oppilaat tekivät puolestaan kuvataiteen tunneilla”, täydentää myös Laanilan yläasteella äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Marjaana Niiranen.

Mukava päivä vanhemmillekin oppilaille

Seikkailupäivän aluksi ekaluokkalaiset jaettiin luontokoulun pihalla ryhmiin ja heille kerrottiin, mistä päivässä oikein on kyse. Tämän jälkeen jokainen ryhmä lähti oman oppaansa kanssa ratkaisemaan luontokoulun lähimaastoon ja sisätiloihin rakennettuja tehtäväpisteitä. Oppaina toimivat kahdeksasluokkalaiset pitivät hyvää huolta pienempien pärjäämisestä päivän aikana.

Narnian taidemetsässä ekaluokkalaisia opastaneet Nella Pyhäjärvi, Rianna Kaarlela ja Jani Ryhänen olivat innostuneina mukana päivän tohinassa.

”Tämä on meille kaseillekin mahtava päivä – pääsemme näkemään, miten mukavaa pienemmillä on suunnittelemillamme tehtäväpisteillä. Päivän aikana tulee tehtyä yhdessä hommia myös sellaisten oman koulun oppilaiden kanssa, joiden kanssa ei yleensä vietä aikaa. Tämä on myös meille erittäin kiva ja sosiaalinen päivä”, oppilaat kertovat.

Kahdeksasluokkalaiset olivat tehneet koulussa tauluja taidemetsään. Tehtäväpisteellä ekaluokkalaisten piti löytää tauluista kaksitoista Nella Pyhäjärven, Rianna Kaarlelan ja Jani Ryhäsen heille kertomaa yksityiskohtaa.

Kaikki pääsevät osallistumaan

Tehtäväpisteiden suorittamisessa vaadittiin niin nokkeluutta, tarkkuutta, nopeutta kuin luovuutta. Palapelin arvoituksessa ekaluokkalaiset pääsivät etsimään puuttuvia palapelin paloja kasien suunnittelemalta esteradalta. Kuninkaallisten kruunujen tehtaalla jokainen seikkailuun osallistunut sai askarrella itselleen mieluisan kruunun. Tiivistunnelmaiset miekkailutaistelut puolestaan käytiin kahdeksasluokkalaisten askartelemilla turvallisilla paperimiekoilla. Jännittävässä loppupelissä ekaluokkalaiset saivat vielä majesteetillisen nimen ja todistuksen osallistumisestaan suureen seikkailuun.

”Päivä on sujunut todella hyvin! Lapset ja nuoret ovat hymyilleet tehtäväpisteillä”, Kurvinen kertoo.

Kahdeksasluokkalainen Ella Pruikkonen neuvoo omaa ekaluokkalaisten ryhmäänsä Timosenkosken luontokoulun lähimetsässä. 

Päivän aikana niin pienemmät kuin teini-ikäisetkin oppilaat ovat päässeet osallistumaan jollakin tavalla.

”Jokainen on päässyt tuomaan omaa osaamistaan esille. On ollut ihana huomata, kuinka hyvin teini-ikäiset ovat tulleet toimeen pienempien oppilainen kanssa. Tämä on ollut myös meille opettajille mieleenpainuva päivä!”, Kurvinen tiivistää päivän tunnelmia.