Kuinka Perämeri pelastetaan? Kaikille avoin yleisötilaisuus Oulun Ympäristötalolla

Perämeren hyvinvointi on meidän kaikkien asia. Teot tai tekemättä jättämiset vaikuttavat myös tuleviin sukupolviin. Kuva: Mun Oulu

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perämeri on Suomen viimeisiä hyvinvoivia merialueita. Siellä viihtyy uhanalaisia lajeja, joita ei muilta rannikkovesiltä tapaa. Perämerta ja sen ainutlaatuista lajistoa uhkaa kuitenkin veden tummuminen ja rehevöityminen. Nykyisessä tilanteessa on vaara menettää niin uhanalainen meriharjus kuin puhdas uimavesi.

Tilaisuuden järjestäjien mielestä, vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä vaikuttaa Perämeren tilaan.

”Vähentämällä esimerkiksi metsätaloudesta ja lannoitteiden laivauksesta aiheutuvaa vesistökuormitusta voimme säilyttää hyvinvoivan Perämeren”, sanotaan Säätiöstä.

John Nurmisen Säätiön järjestämässä tilaisuudessa kuullaan lisätietoa Perämeren nykyisestä tilasta, haasteista ja ratkaisuista. Tilaisuuteen kuuluu myös kohdevierailu kuljetuksineen Kummunlampi-Uikulanjärven Natura-alueelle.

Perämeri-seminaari tiistaina 10.10. klo 9-12 Oulun Ympäristötalolla, Solistinkatu 2. Ilmoittautuminen 5.10. mennessä tästä linkistä.

Ohjelma

  • 9-10.30 Puheenvuorot ja kahvi
  • Tervetulosanat, Anna Saarentaus, John Nurmisen Säätiö
  • Perämeren tila ja mereen kohdistuva kuormitus, Jaana Rintala, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus
  • Perämeren luontoarvot ja niihin kohdistuvat uhat, Essi Keskinen ja Päivi Virnes, Metsähallitus Luontopalvelut
  • Vinkkejä vesistöystävälliseen metsänhoitoon turvemailla,  Anna Saarentaus, John Nurmisen Säätiö
  • Valve-metsähankkeen toimenpiteitä vesistökuormituksen vähentämiseksi, Marjaana Ahokumpu ja Markku Lehtelä, Metsähallitus Metsätalous Oy
  • Lannoitesatamien ravinnekuormitus, Eeva Tähtikarhu, John Nurmisen Säätiö
  • Mitä kaupungit ja kunnat voivat tehdä Perämeren pelastamiseksi? Merja Talvitie, Oulun kaupunki

10.30-12.00 Tutustuminen metsätalousmaiden vesiensuojelutoimiin Kummunlampi-Uikulanjärven Natura-alueella. Kohteelle on yhteiskuljetus bussilla Ympäristötalolta. Sakari Rehell Metsähallituksen Luontopalveluilta esittelee alueella tehtyjä toimenpiteitä. Paluu Ouluun noin klo 12.