Kiertokaari panostaa kierrätykseen – kesällä avautuu myös tekstiilien keräyspiste

Kiertokaareen voi viedä maksutta joitakin muoviesineitä sekä vaikkapa kiuaskiviä. Kuva: Kiertokaari

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toukokuun loppupuolella Ruskon jätekeskukseen avataan kokeiluluontoinen kierrätysmyymälä Mainio kauppa, jossa myydään asiakkaiden kuormista talteen otettua käyttökelpoista tavaraa edullisesti. Kuormia tutkaillaan asiakkaan kanssa yhteistuumin, ja tavaran talteenottoon kysytään aina lupa.

Mainioon kauppaan siirtyy esimerkiksi polkupyörien ja ruohonleikkureiden myynti Oivapisteeltä. Myytävänä on myös muuta tavaraa, joiden markkinoita testataan kesän ajan. Kiertokaaren erityisasiantuntijan Mari Juntusen mukaan kokeilulla on tarkoitus saada hyvät materiaalit talteen ja kiertoon.

”Mainion kierrätysvuoden avulla tahdomme muistuttaa materiaalien uudelleenkäytön mahdollisuuksista ja siitä, että moni itselle tarpeeton asia voi olla jollekin toiselle vielä arvokas”, Juntunen taustoittaa.

Osana Mainiota kierrätysvuotta Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä on aloitettu kiuaskivien ilmainen vastaanotto. Kiuaskivistä tehdään vuoden aikana aita jätekeskukseen. Myös tiettyjä muoviesineitä voi tuoda maksutta Oivapisteelle. 

Poistotekstiilin keräyskokeilu alkaa kesällä

Kesän 2022 aikana Kiertokaari käynnistää myös kovasti odotetun poistotekstiilin keräyskokeilun Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä. Poistotekstiilin vastaanotto laajenee kauppojen yhteyteen syksymmällä.

Keräykseen tuotua materiaalia tutkitaan ja sen lajittelua testataan kesällä.

”Poistotekstiiliin voi laittaa puhdasta ja kuivaa vaatetta, joka on esimerkiksi repeytynyt tai kulunut. Haisevat, likaiset ja märät jätteet kuuluvat roskikseen”, Juntunen opastaa.

Asiakkaat voivat myös tarjota jätekeskuksessa talteen otettavaksi monia sellaisia asioita, joiden vastaanotosta peritään tavallisesti maksu. Tällaisia ovat esimerkiksi ehjät tiilet, levyt ja vanerit tai vaikkapa kodin käyttöesineet.

Juntunen kuitenkin muistuttaa, että aina kaikkia asiakkaiden tarjoamia käyttökelpoisia tavaroita ei välttämättä voida ottaa vastaan varastotilan rajallisuuden vuoksi. Painettu lajitteluopas on jaettu jokaiseen Kiertokaaren toimialueen kotiin viikolla 16. 

Tarkat lajitteluohjeet löydät myös tästä osoitteesta.