Jätepisteellä kannattaa olla tarkkana – Kiertokaari järjestää jatkossa hyötyjätekuljetukset

Käytännössä kaikki taloyhtiöiden hyötyjätekuljetukset ovat jo siirtyneet Kiertokaaren järjestettäväksi. Kuvituskuva: Kiertokaari

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Sari Arffman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa on viime kuukausien ajan opeteltu uudenlaista jätteenkuljetusjärjestelmää. Hyötyjätteiden eli biojätteen, kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten keräily on nykyisin Kiertokaari Oy:n vastuulla.

Alkuvaiheessa hyötyjäteastioiden tyhjennyksissä oli jonkin verran viiveitä. Tyhjennysten tulisi olla nyt hyvin hoidossa ja aikataulussa, mutta silti jätepisteellä kannattaa olla edelleen tarkkana.

”Jos viivästyksiä ilmenee, on hyvä ottaa pikaisesti yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun ja tarkistaa, että meillä on kaikki kohde- ja astiatiedot oikein”, Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä kannustaa.

Kun kokonaisuus on saatu rullaamaan hyvin, hyötyjätepalveluja ryhdytään kehittämään. Kiertokaari aloittaa muun muassa jätteiden punnituskokeilun, jonka avulla saadaan tarkkaa tietoa kiinteistöjen kierrätysasteesta. Lisäksi omakotitaloasukkaat voivat tulevaisuudessa valita jätteille myös monilokerokeräyksen.

Uudet hyötyjätesopimukset

Käytännössä kaikki taloyhtiöiden hyötyjätekuljetukset ovat jo siirtyneet Kiertokaaren järjestettäväksi. Omakotitalojen kuljetuksissa on sen sijaan ollut erilaisia siirtymäaikoja.

Bio- tai pakkausjätettä keräävät oululaiset omakotitaloasukkaat ovatkin saaneet tai saavat kirjeen, jossa kerrotaan lisätietoa Kiertokaaren järjestämistä kuljetuksista.

Pyörälä muistuttaa, että kaikki uudet sopimukset bio- ja pakkausjätteen kuljetuksista tehdään Kiertokaaren kanssa. Kiertokaari hoitaa myös näiden kuljetusten laskutuksen. Hinnat ovat samat kaikille oululaisille, ja ne ovat julkisia, jätehuoltoviranomaisen vahvistamia taksoja.

Kuntalainen tai taloyhtiö ei siis enää tee sopimusta bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennyksestä suoraan jätekuljetusyrityksen kanssa. Kiertokaari on kilpailuttanut keskitetysti hyötyjätteitä kuljettavat urakoitsijat ja siten astioita tyhjentävä kuljetusurakoitsija on voinut vaihtua.

Biojätekeräily kuntoon kesällä 2024

Jätelain muutos laajentaa myös lajitteluvelvoitteita siten, että taajamien pientaloissa biojäte on kompostoitava tai sille on tilattava erilliskeräys viimeistään vuoden 2024 heinäkuussa.

Erilliskeräys tilataan Kiertokaarelta, ja kompostoinnista tehdään ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

”Usean kodin yhteinen biojätekimppa on hyvä ratkaisu, koska silloin kustannukset jäävät pieniksi yhtä osallistujaa kohti”, Pyörälä hoksauttaa.

Lisätietoa voi kysyä Kiertokaaren asiakaspalvelusta joko soittamalla tai sähköpostilla p. 08 5584 0020 arkisin kello 8–15 tai toimisto@kiertokaari.fi 

Tietoa jäteasioista löytyy myös Kiertokaaren verkkosivuilta kiertokaari.fi