Itämerta siivotaan talkoilla – oululaisetkin voivat lainata ilmaiseksi siivouskajakin

Siivousta varten tarjotaan käyttöön sitä varten modifioidut kajakit. Kuva: Itämeri Plogging

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Espoolainen Vesiurheilukeskus Laguuni aloitti Itämeri Plogging -hankkeen kolme vuotta sitten, ja viime vuonna se laajeni käytännössä koko rannikkoalueelle. Tavoitteena on kannustaa luonnossa liikkumiseen ja samalla puhdistaa Itämerta ja kasvattaa tietoisuutta sen tilasta.

”Valitettavasti Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja me ihmiset olemme merkittävin saasteiden aiheuttaja. Rehevöitymisen ohella roskaantuminen on kasvava ongelma. Meille vesiurheilutoimijoille tilanteeseen reagoiminen on sydämen asia, Itämeri on meidän kaikkien etupiha”, sanoo hankkeesta vastaavan Vesiurheilukeskus Laguunin toimitusjohtaja Juuso Tilaeus hankkeen tiedotteessa.

Viime kesänä Itämeren rannoilta siivottiin yli 2300 kiloa roskaa. Tänä vuonna on tarjolla siivoukseen modifioituja Fortum-Itämerikajakkeja kahdeksassa eri vesiurheilutoimipisteessä pitkin rannikkoa.

Oululaiset mukaan talkoisiin

Oulussa hanketta toteuttaa Lappis Kite School, joka kertoo ympäristön vaalimisen olevan yksi yrityksen tärkeimmistä arvoista.

”Ollaan haluttu tuoda oululaisten tietoisuuteen merellisyyttä ja sitä, kuinka mahtava suisto meillä on. Meille on tärkeää pitää siitä huolta ja olemme tehneet hommia tämän eteen itsenäisesti. Meille oli selvää, että haluamme osallistua tähän yhteisölliseen ja koko rannikon kattavaan hankkeeseen myös tänä vuonna. Haaste on yhteinen ja täältä ylhäältähän virtaukset kulkevat alemmas”, kertoo Oulun Lappiksen Minna Haurinen.

Maksuttomat Fortum-Itämerikajakit ovat siivousvälineineen käytettävissä elokuun loppuun saakka. Hanke huipentuu John Nurmisen Säätiön Itämeripäivään 25. elokuuta, jolloin pyritään saamaan siivoustalkoisiin mahdollisimman monta kajakkia ja siivoojaa samanaikaisesti.

Lisää tietoa hankkeesta: www.itameri.info.