Hailuotoon voi hurauttaa jälleen jäitä pitkin – uusi sovellus kertoo tilanteen

Mukava pakkanen pitää tällä hetkellä jäätien Hailuotoon kantavana. Kuva: arkisto/Atte Sipola

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hailuodon jäätie avattiin maanantaina 7. helmikuuta. Jäätien kantavuus on tällä hetkellä 3,5 tuhatta tonnia.

Jäätien kuntoa seurataan tänäkin vuonna tarkasti. Alkutalven kovat pakkaset enteilivät nopeasti avautuvaa jäätietä, mutta lauhat kelit ja kovat myrskytuulet hidastivat tien jäätymistä.

Jäätien takaa löytyy yksityinen yritys Touhu-Palvelut ja sen luottomies Juha Toppi.

Touhu-Palvelut on rakentanut Hailuodon jäätien jo kymmenen vuoden ajan ja yritys hoitaa myös sen aukiolosta tiedottamisen muun muassa omalla Facebook-kanavallaan.

”Oikein nätti aamu Perämerellä. Pieni pakkanen ja tähtikirkas taivas jäätien yllä. Ainoa asia joka huolestuttaa on ylöspäin pyrkivä merivesi, joten seuraamme tilannetta. Oulunsalon rannassa oleva kuoppainen pätkä alkaa pikkuhiljaa asettua paikoilleen, mutta Hailuodon päässä rantautuminen on vielä ”sekava”,” päivittää Touhu-Palvelut sivullaan helmikuun 10. päivä.

Uusi seurantatyökalu kännyyn

Tänä talvena jäätien seurantaan on kehitetty uusi, nopean aukiolotiedon tarkistamiseen suunniteltu työkalu. Seurantatyökalu löytyy Hailuoto-sovelluksen etusivulta, josta käyttäjä pääsee katsomaan jäätien reaaliaikaisen aukiolon. Sovelluksessa näkymä näyttää onko jäätie auki vai ei, ja milloin päivitys on tehty.

”Uusi kanava mahdollistaa sen, että tien käyttäjä voi nopeasti vilkaista matkaan lähtiessä onko jäätie auki. Tämä uusi kanava auttaa jäätien käyttäjiä ja vapauttaa meidän omaa aikaamme tien ylläpitoon. Yhä jatkossakin, tarkemmat tiedot sekä jäätien kuulumiset päivitetään meidän perinteiselle Facebook-sivullemme”, kertoo Juha Toppi.

Lisätietoja sovelluksesta tästä linkistä.

Touhu-Palvelujen Facebook-sivut tästä linkistä.

Lue myös