Annetaan linnuille pesimärauha – Oulun edustalla muutamia saaria, joita retkeilijän syytä välttää

Emon joutuminen poistumaan pesältä saattaa johtaa koko pesinnän epäonnistumiseen. Kuva: Mostphotos

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaikilla linnuilla, myös rauhoittamattomilla, on laissa määritelty pesimärauha. Lintuvesillä liikkuessa tulee olla vastuullinen lintujen pesimärauha-aikaan. Veneellä liikuttaessa on syytä kiertää lintujen pesimäalueet riittävän kaukaa sekä rauhallisella nopeudella.

Useilla lajeilla, kuten vesilinnuilla, pesät ja pesässä olevat munat jäävät selvästi näkyville, jos emo joutuu poistumaan kiireesti pesältä. Suojaamattomat munat päätyvät helposti muiden eläinten ruokalistalle. Muutaman metrin uinti pois pesältä voi vaikuttaa mitättömältä tapahtumalta, mutta voi johtaa pesinnän epäonnistumiseen.

Pesimäaika on siis linnuille vuoden tärkeintä aikaa. Kun uusia yksilöitä lähtee siivilleen, on lintuja ilonamme myös tulevaisuudessa. Siksi Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut haluavat muistuttaa maihinnousukielloista Runninletossa ja Parmiineilla 15. toukokuuta – 31. heinäkuuta sekä Hermannissa ja Kahvankarissa 1. toukokuuta – 15. heinäkuuta välisinä aikoina.

Suositus on, että muillekaan kartan mukaisille luonnonsuojelualueiksi perustetuille saarille ei nousta maihin toukokuun alusta heinäkuun puoliväliin saakka.

Lisätietoja Oulun edustan saarista

Lisätietoja veneilystä

Jos haluat mennä turvallisesti lintutorniin, opas niihin löytyy täältä.