Yhteisvastuukeräys 2022 kohdistuu koronan seurauksista kärsiviin lapsiin ja nuoriin – Haukiputaalla kerätään moottoripajaa varten

Kirkon Yhteisvastuu-lipaskerääjiä voi nähdä kaduilla ja kauppojen edustoilla. Keräys kestää vuoden loppuun. Kuva: Jukka Granstrom

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seurakunnissa Yhteisvastuukeräys aloitetaan 6. helmikuuta kello 10 alkavissa jumalanpalveluksissa ja messuissa, joiden jälkeen osassa kirkoista pidetään Yhteisvastuukeräyksen startti- tai infotilaisuus.

Kaikissa Oulun seitsemässä seurakunnassa järjestetään keräyksen aikana erilaisia tapahtumia, tempauksia ja myyjäisiä. Myös lipaskerääjiä voi nähdä kaduilla ja kauppojen edustoilla.

Koronasta jälkiä lapsiin ja nuoriin

Kampanjateema Lahjoita mulle huominen nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt.

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana.

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuu-piispa, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Moottoripajatoimintaa Haukiputaalla

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 40 prosenttia käytetään nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön. Suomeen jäävästä osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Puolet kotimaahan käytettävästä tuotosta jää käytettäväksi paikallisseurakuntiin. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Oulun seurakunnissa paikallinen 20 prosentin tuotto-osuus käytetään lasten ja nuorten hyväksi erilaisin tavoin. Esimerkiksi Haukiputaan seurakunnassa on tavoitteena järjestää nuorille suunnattua moottoripajatoimintaa.

”Saamme keräyksestä toivottavasti hyvän alkupääoman pajatoiminnan perustamiseen. Lisäksi toivomme mukaan yhteistyökumppaneita, kuten yrityksiä, hanketta toteuttamaan”, kertoo Haukiputaan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Katri Haapakorva.

Haapakorva iloitsee siitä, että Haukiputaalla on totuttu tekemään asioita yhdessä. Hän haastaakin kaikki mukaan Yhteisvastuukeräykseen, jotta unelma moottoripajasta toteutuu.

Verkko-osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu löytyvät tiedot, miten Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa ja miten lahjoituksesta voi osuuden kohdentaa omalle seurakunnalle Oulussa.