Välittämisen päivää vietetään tänä vuonna myös Oulussa – juttelun lomassa jaetaan leipäkasseja

Välittämisen päivänä Oulun löytävän vanhustyön verkosto jalkautuu Oulun keskustaan, Oulunsaloon ja Kiiminkiin kello 10-11. Heitä voi tarttua hihasta ja ryhtyä juttusille. Kuva: Mostphotos

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Välittämisen päivää vietetään tänä vuonna 25. marraskuuta jo viidennen kerran. Oulussa löytävän vanhustyön verkosto jalkautuu myös Oulun keskustaan ja jakaa leipäkasseja halukkaille, niin kauan kuin niitä riittää.

Välittämisen päivä on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton käynnistämä ja sitä on vietetty vuodesta 2018. Kyseinen yhdistys, sen kymmenet jäsenyhteisöt ja yhteistyötahot kampanjoivat välittämisen puolesta. Monia tilaisuuksia järjestetään eri puolella Suomea.

”Välittämisen päivän tavoitteena on edistää suomalaista välittämisen kulttuuria. Haluamme kannustaa ja innostaa kaikkia oppimaan välittämistaitoja ja välittämään matalalla kynnyksellä kaikista, mutta erityisesti ikääntyvistä”, toteaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton hallituksen puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen.

Välittämisen taitoihin kuuluu se, että ihmiset tunnistavat välittämisen tarpeessa olevat sekä huomaavat hetket, jolloin voivat olla avuksi ja iloksi.

Välittäminen on kansalaistaito

Välittämistaidot vahvistuvat, kun niitä käytetään. Välittämistaitoja kannattaa harjoitella ja opetella, ettei välittämisen esteeksi nouse hyvin arkiset asiat. Tyypillinen kanssaihmisistä välittämisen este on epävarmuus siitä, miten osaan toimia tilanteessa, jossa tunnistan ihmisen avuntarpeen. Pohdituttaa, mitä voin tehdä, mitä on lupa tehdä, mistä aloittaa ja miten toimia.

Yhdistys haluaa tuoda esimerkkien avulla esille pieniä välittämisen tekoja ja herättäää ihmisiä huomaamaan, että jokainen voi auttaa ja oppia lisää välittämistaitoja. 

Välittäminen ei aina vaadi sen suurempaa:

● katsele ympärille ja huomaa tilanteet, joissa voit olla avuksi

● tervehdi rappukäytävässä kaikkia naapureita

● pidä ovea auki perässä tulevalle, erityisesti vanhalle ihmiselle.

● kysy, tarvitseeko rollaattorin kanssa liikkuvaa julkisissa kulkuvälineissä

● tarjoa käsi ja auta tarvittaessa kadun ylityksessä

● muista läheisiä, erityisesti vanhoja ihmisiä postikortilla tai puhelulla

Välittämisen päivä on joka päivä! Tervetuloa mukaan.