Tukea työn ja perheen yhdistämiseen Oulussa – mukaan mahtuu kesäkuun loppuun
Jo useat Oulun seudun vanhemmat ovat saaneet tukea maksuttomista Perhevapaalta työelämään -valmennuksista. Kuva: Mostphotos
Maksuttomaan palveluun on tarttunut jo useita vanhempia, mutta tavoitteena on saada vielä lisää kohderyhmään kuuluvia vanhempia mukaan ja tätä kautta tuen piirin.
”Valmennukset on otettu todella hyvin vastaan ja palaute on ollut rohkaisevaa. Tämän tyyppiselle tuelle tuntuu olevan tarve, mutta haasteena on, että liian harva tietää edelleenkään tästä mahdollisuudesta. Voi myös olla, että joku jää miettimään osallistuvansa myöhemmin. Tähän palveluun on mahdollisuus ilmoittautua mukaan kesäkuun loppuun asti, mutta esimerkiksi heinäkuussa enää ei”, valmennusten taustalla olevan Perhevapaalta työelämään -hankkeen projektipäällikkö Saija Enqvist toteaa.
Palvelu ei sitouta mihinkään
Valmennus on tarkoitettu perhevapaalla oleville tai lapsia kotona hoitaville vanhemmille. Osallistuminen ei maksa, eikä se vaikuta tukiin tai sido mihinkään. Osallistua voi riippumatta koulutaustasta, sukupuolesta tai siitä, kuinka pitkään on hoitanut lasta kotona.
Valmennusten tarkoituksena on helpottaa perhevapaalaisten siirtymistä lähemmäs työelämää, kohentaa vanhempien työelämävalmiuksia ja esimerkiksi antaa työkaluja perhe- ja työelämän yhteensovittamiseen.
”Kannustan osallistumaan jokaista perhevapaalaista, jolla on yhtään epäilystä urasuunnasta, epävarmuutta osaamisesta, haasteita laatia työhakemus tai vaikka jotakin perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen liittyen mielen päällä. Mukaan pääsee, olipa työsuhde odottamassa perhevapaalta paluuta tai ei”, projektisuunnittelija Tomi Majuri sanoo.
Palveluiden väliinputoajia
Perhevapaalla olevat henkilöt määritellään työvoiman ulkopuolella oleviksi, eivätkä he siten kuulu työllisyyttä edistävien palveluiden piiriin. Perhevapaalaisen työelämäasiat eivät välttämättä nouse esiin aina myöskään sote-puolen kanssa.
”Perhevapaalainen jää työelämäasioiden osalta helposti palveluiden väliinputoajaksi. Me haluamme tilkitä juuri tätä aukkoa, luoda toivoa tulevaan ja tehdä perhevapaan ja työelämän välisestä siirtymästä sujuvaa”, Enqvist pohtii.
Jokaisen tilanne uniikki
Valmennuksen sisältö räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti, mutta tietty runko on olemassa. Valmennuksessa käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi oman osaamisen selkeyttäminen, piilotyöpaikkojen hakeminen, työnhakuasiakirjojen päivittäminen sekä työhaastatteluun valmistautuminen.
”Jokaisen perhevapaalaisen tilanne on uniikki. Joku voi kaivata tukea uuden urasuunnan pohtimisessa tai apua omien vahvuuksien tunnistamiseen, toinen taas vinkkejä perheen ja työn yhdistämiseen. Epävarmuutta aiheuttavien tekijöiden ja avuntarpeen kirjo on laaja, mutta yhteistä on tarve tai halu tuelle”, Majuri sanoo.
Valmennus koostuu yksilö- ja ryhmätapaamisista. Palvelua on saatavilla tarvittaessa myös tulkattuna usealla eri kielellä. Hanke on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama ja Uudenmaan ELY-keskuksen koordinoima. Oulun lisäksi valmennusta järjestetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Lapissa.
Lisätietoa ja ilmoittautuminen tästä linkistä.