Suomessa vähemmän tunnettu rugby kasvattaa suosiotaan myös Oulussa

Oulu Rugby Clubin Hugo Boddaert etenee vahvasti pallon kanssa Roel Aalpoelin rientäessä apuun. Tuomari Matthias Solana tarkkailee kontaktitilannetta valppaana. Kuva: Shadow of Memories

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rugby on yksi maailman suurimmista urheilulajeista, mutta Suomessa se tunnetaan vielä huonosti. Kansainvälisenä kaupunkina Oulu on kerännyt nopeasti kasvavan harrastajamäärän niin suomalaisista kuin ulkomaalaissyntyisistäkin harrastajista. Fyysinen laji on yllättävän monipuolinen, ja harrastajakuntaa sitoo vahva yhteisöllisyys.

Jokainen, joka on reissannut Keski-Euroopassa, Iso-Britanniassa, Australiassa, Argentiinassa, Japanissa tai Uudessa-Seelannissa on varmasti törmännyt lajiin jossa nopeat ja lihaksikkaat pelaajat tuntuvat törmäilevän kentällä ilman sääntöjä tai maalaisjärkeä.

Pelin jo tuntevat tietävät kuitenkin, että harva laji on yhtä säädelty, kurinalainen ja taktinen kuin rugby. Loukkaantumiset rajoittuvat enimmäkseen mustelmiin ja venähdyksiin, sillä laji ei kuormita esimerkiksi jalkoja yhtä suuressa suhteessa kuin sukulaislaji jalkapallo.

Sääntökirjakin on itseasiassa paksumpi kuin monessa muussa lajissa ja tuomarit puuttuvat kovalla kädellä vaarallisiin tilanteisiin. Huippu-urheilijat ovat kuitenkin rugbyssakin varsin erinäköisiä kuin harrastetasolla, aivan kuten puulaakijalkapallossa tai harrastejääkiekossa.

naiset pelaamassa rugbya

Elisa Korhonen ohjaa Oulun hyökkäystä ruckista Saimaa Sharksin ollessa valmiina puolustamaan seuraavaa tilannetta. Kuva: Tamara Hiltunen

Oulussakin nousussa

Oulussa rugbya on pelattu jo yli 20 vuoden ajan, mutta naisten joukkue odotti ensiesiintymistään aina vuoteen 2022 saakka. Viime vuonna Oulun alueelle syntyi toinenkin rugbyseura, Wizards of Oulu.

“Uusien seurojen syntyminen ympäri Suomea on aina ilahduttavaa, ja rugby-yhteisö tukee valtavasti uusia seuroja niiden alkutaipaleella”, kertoo Oulu Rugby Clubin puheenjohtaja Sakari Kitunen.

Hän itse aloitti rugbyn kuten moni muukin Suomi-rugbyn harrastaja: 30 ikävuoden tietämillä ja kaverin houkuttelemana.

“Montaa lajia on tullut kokeiltua ja kieltämättä fyysisyys houkutti, vaikka tällainen höyhensarjalainen ei yleensä edusta sitä, miltä ihmiset kuvittelevat rugbyn pelaajien näyttävän”, hän naurahtaa.

Pelipaikkojen erilaisuus mahdollistaa ja jopa vaatii hyvin erityyppisiä pelaajia härkämäisistä etupelaajista pieniin ja vikkeliin takapelaajiin, sekä peliä organisoiviin pelinrakentajiin, joiden tärkeimmät kyvyt ovat paineensieto ja nopea päätöksenteko.

Viisi arvoa ohjaavat pelaajia

Rugbyn tärkeimmät arvot ovat kunnioitus, solidaarisuus, intohimo, rehellisyys ja kurinalaisuus, ja ne ohjaavat lajiliiton toimintaa myös Suomessa, ja ovat suurimpana syynä lajin suosioon ja koukuttavuuteen.

Rugbyn kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluvat talkoot, illanistujaiset ja rento yhdessäolo myös kentän ulkopuolella, mikä on sitouttanut harrastajia seuran toimintaan vielä pitkäksi aikaa peliuran jälkeenkin. Osa on solminut ystävyyssuhteita ympäri maata sen jälkeen, kun pelikentällä on otettu kovaa kontaktia.

“Ei ole tavatonta mennä pelin jälkeen paiskaamaan kättä vastapuolen pelaajan kanssa, joka on juuri hetki sitten taklannut sinulta ilmat pihalle ja kehumaan tätä loistavasta suorituksesta. Kun kunnioitat muita, saat sitä myös itse osaksesi. Juuri siksi kontakti on kovaa, mutta vastapuolta ei koskaan pyritä vahingoittamaan”, Kitunen jatkaa.

Helppo aloittaa aikuisenakin

Rugby lukeutuu lajeihin, jotka on helppo aloittaa aikuisiällä ja jossa voi silti päästä kansainväliselle tasolle muutaman vuoden kovan harjoittelun avulla. Oulu Rugby Clubissakin on muutamia maajoukkuepelaajia, jotka ovat näyttäneet kyntensä Suomen Rugbyliiton maajoukkueleireillä.

Harrastus ei vaadi erityisiä varusteita, vaan jalkapallokengät sekä hammassuojat riittävät kilpatasolle asti. Kyseessä on myös erittäin halpa harrastus, sillä seuran toimintaa johdetaan vapaaehtoisvoimin, jotta jäsenmaksut voidaan pitää mahdollisimman alhaisina. Syitä harrastuksen aloittamiseksi on seuran puheenjohtajan mukaan monia.

“Itse kiinnostuin lajin erikoisuudesta, mutta osa on tullut mukaan sosiaalisista syistä, toiset ovat pudottaneet painoa hurjat määrät hauskan harrastuksen varjolla, jotkut taas ovat etsineet uutta harrastusta korvaamaan jonkin toisen lajin, joka on syystä tai toisesta päädytty lopettamaan.”

”Alle 15-vuotiaat ohjaamme kumppaniseura Wizardsien pariin, sillä heillä on toistaiseksi paremmat resurssit junioritoimintaan, mutta 15-vuotiaasta ylöspäin kaikki ovat tervetulleita tutustumaan rugbyperheeseemme”, kertoo Kitunen.

Kuinka pääsee mukaan?

Oulu Rugby Club harjoittelee kahdesti viikossa lämpimissä sisätiloissa, maanantaisin Ouluhallissa 20:30 ja torstaisin Heinäpään jalkapallohallissa 20:30.

Lajia pääsee kokeilemaan ilmaiseksi ja uudet harrastajat perehdytetään lajin elementteihin hallitusti ja turvallisesti, kunnes valmentaja toteaa heidän olevan valmiita kovempaan kontaktiin ja nopeampitempoiseen harjoitteluun.