Suomen suurimmassa voimistelutapahtumassa teemana Oulu2026-kulttuuripääkaupunki – ennakkolipuilla voi huristella ilmaiseksi bussilla ympäri kaupunkia

Tiina Sainila ja Anna-Riikka Tertsunen ovat mukana järjestämässä voimistelupäivien iltanäytöstä. Sainilaa viehättää voimistelussa luovuus ja Tertsusta siinä vetää puoleensa erityisesti eläymyksellisyys. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Kesäkuun 8.–11. päivinä Oulussa järjestettävillä voimistelupäivillä kisataan paremmuudesta eri voimistelulajeissa. Järjestäjät tarjoavat lisäksi ennakkoon ostetuilla pääsylipuilla ja kisapassilla bussilipun, jolla voi matkustaa Oulun seudun liikenteessä rajattomasti ympäri Oulua. Mikäli aikaa voimistelutapahtumalta jää, onnikalla voi huristella vaikka eri kesäkohteisiin Oulussa.

Varsinainen voimistelutapahtuma järjestetään Ouluhallilla ja Kastellin monitoimitalossa. Lauantaina 10. kesäkuuta on Madetojan salilla voimistelupäivien iltanäytös. Näytöksessä esiintyy 20 erilaista koreografiaa, jotka ammentavat teemansa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeesta.

Ammatiltaan työterveyslääkärinä toimiva ja voimistelupäivien iltanäytöksen järjestämisessä mukana oleva Anna-Riikka Tertsunen Oulun Naisvoimistelijoista kuvailee voimistelupäivien tarjontaa sekä voimistelulajien luonnetta:

”Voimisteluahan on hyvin monenlaista: telinevoimistelu, rytminen voimistelu, joukkuevoimistelu, aerobic, cheerleading ja TeamGym ja vaikka mitä. Aika hyvin ovat kaikki lajit edustettuina voimistelupäivillä, jossa on enimmäkseen kilpailuja. Voimistelupäivät ovat vähän kuin harrastelu- ja kilpailufestarit”, Tertsunen kertoo.

”Voimistelulajit lähtevät henkilökohtaisesta taidosta. Oikeastaan kaikissa voimistelulajeissa on minun mielestäni urheilullista sekä taiteellista meininkiä mukana. Voimistelussa arvioidaan taitoa – ne ovat kaikki arvostelulajeja. Lajeja yhdistävätekijä on, että ne ovat kaikki fysiologisia ja tietty luonnollisuus. Voimistelun historialliset juuret ovat alkujaan ihmisten ja kansalaisten terveyden edistämisessä. Suomessakin on voimisteltu jo yli 125 vuotta”, Tertsunen sanoo.

Oulun Naisvoimistelijat valiot tanssi-improvisaatiossa. Kuva: Tuula Kaisto

Kulttuuri inspiroi iltanäytöstä

Tänä vuonna Oulussa järjestettävien voimistelupäivien yhteyteen haluttiin mukaan näytös, jossa ei kilpailla. Iltanäytöksen teemaksi tuli Oulu2026 – Euroopan kulttuuripääkaupunki.

”Oululaisissa voimisteluseuroissa oli halua esitellä voimistelun taiteellisempia puolia, ja se on nyt tämä iltanäytös. Eli niitä lajeja, jotka esiintyvät, mutta eivät välttämättä kilpaile. Puhumme silloin tanssillisesta voimistelusta kuin myös tanssista. Mutta toki niissä kilpalajeissakin on ihmisiä, jotka haluavat esiintyä ja tehdä muutakin kuin kilpailla. Haluamme tuoda näytille taiteen ja kulttuurin osuuden voimistelusta, ja se linkittyy tässä oululaisuuteen”, taustoittaa Tertsunen.

Iltanäytöksessä esiintyy moninaisesti voimistelulajien kirjo. Siinä ikähaarukka osallistujilla on 4–5-vuotiaiden ryhmästä aina 60–80-vuotiaiden ryhmään. Mukana näytöksessä on niin harrasteryhmiä, kilparyhmiä ja lastenryhmiä kuin myös sekä miehiä että naisia.

”Johtoajatuksena on, että voimistelu kuuluu kaikille ja kulttuuri kuuluu kaikille. Kulttuuri voi olla mitä vain, mitä ihmiset tekevät yhdessä. Kulttuuri voi liittyä luontoon tai se voi liittyä kaupunkiin. Sitä haluttiinkin tuoda esille, että voimistelua on monenlaista. Voimistelua voi harrastaa ilman, että tarvitsee kilpailla ja ihan minkälaiset ihmiset vaan. Mukana esiintymässä on myös kehitysvammaisia voimistelijoita”, Tertsunen kertoo.

Osa iltanäytökseen osallistuvista ryhmistä on muokannut omaa kilpaesitystään kulttuuriteemaan sopivaksi. Osa ryhmistä taas on tehnyt kokonaan uuden esityksen Oulun tai kulttuurin mukaisesti.

Voimistelupäivien iltanäytöstä ovat järjestämässä talkooyhteistyöllä kaikki oululaiset voimisteluseurat: Oulun Naisvoimistelijat, Oulun Pyrintö, Oulun Voimisteluseura ja Oulun Tarmo.

ONV valiot Voimisteluliiton juhlanäytöksessä. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Kulttuuria koreografioihin

Iltanäytöksessä korostuvat tanssillinen voimistelu ja tanssi. Ne eivät ole pelkästään fyysistä urheilusuoritusta, vaan niissä kerrotaan tarinoita ja ilmaistaan tunteita. Näytöksen koreografiat on ammennettu Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden teemoista, kuten Rohkeasti reunalla, Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rauhankone. Koreografioiden nimissä vilisee oululaisittain tuttuja asioita, kuten Oulujoki, Pyöräbaana ja Jäätie Perämerellä.

Arkkitehtinä työskentelevä ja Oulun Naisvoimistelijoiden ryhmäohjaajana toimiva Tiina Sainila valistaa tanssillisen voimistelun ja tanssin lajiluonteesta:

”Koreografioilla on iso merkitys kokonaisuuden luomisessa. Se millaista liikekieli on johonkin aiheeseen, on tosi oleellista. Kaikki liike tukee valittua teemaa. Oululaisuus ja pohjoispohjanmaalaisuus näkyvät niissä meidän esityksissämme – ainakin osassa.”

”Tämä piirre erottaa tanssillisen voimistelun ja tanssin perusvoimistelusta, jossa on tiukemmin ennakkoon määrätty suoritettavat liikkeet”, Sainila jatkaa.

Anna-Riikka Tertsunen toivoo iltanäytöksen esityksien herättävän jonkinlaisia tunteita tai ajatuksia katsojassa.

”Toivon, että saisimme yleisölle tunnekokemusta liikkeestä. Kokonaisvaltainen elämys – hei olipa hienoa eikä vain, että olipa taitava.”

Voimistelupäivien lisäksi Oulussa on samaan aikaan tanssilajien kilpailun Lumo-finaali.

Linkki voimistelupäivien kotisivulle tästä.

Voimistelupäivien iltanäytös 10. kesäkuuta 2023 klo18.30 Madetojan salissa.