Sairaalaklovnitoiminta käynnistyi Suomessa 20 vuotta sitten – myös Oulun klovnit juhlivat 10-vuotissynttäreitään

Oulun klovnitiimin synttärisäpinöitä on luvassa OYSissa 24. toukokuuta. Kuva: sairaalaklovnit

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sairaalaklovnitoiminta käynnistyi Suomessa 20 vuotta sitten, klovnien aloittaessa kierroksensa osastoilla tammikuussa 2002 Helsingin Lastenklinikalla. Hyvin nopeasti se laajentui Turkuun ja Tampereelle sekä sittemmin myös Kuopioon ja Ouluun.

Vuodesta 2012 lähtien toiminta on ollut valtakunnallista ja jokaisella yliopistollisella sairaalalla oma paikallinen klovnitiiminsä.

Vuorovaikutteiseen klovneriaan perustuva työmuoto on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 80-luvulla ja on nykyään käytössä lähes kaikkialla maailmassa. Tavoitteena on tarjota yhteinen iloinen hetki lapsen ehdoilla, joka vie ajatukset muualle, pitää leikkimieltä yllä sairausaikana, sekä auttaa käsittelemään sairaalaan ja sairauteen liittyviä pelkoja ja vaikeita tunteita.

Osana hyvää hoitoa

Suomessa toiminta on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmenen aikana. Erityisesti työmuoto, jossa klovnit ovat mukana toimenpiteisiin valmistautuessa, on lisääntynyt ja saanut hoitohenkilökunnalta erittäin myönteistä palautetta.

Sairaalaklovnitoiminta nähdäänkin nykyään usein saumattomana osana osastojen toimintaa ja hyvää hoitoa. Yhteisenä tavoitteena on hoidon lapsilähtöisyys ja parempi potilasviihtyvyys. Sairaalaklovnit ry on eurooppalaisen kattojärjestön EFHCO:n laatusertifioitu täysjäsen.

”Kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana Sairaalaklovnit on toiminut pioneerina kulttuurihyvinvoinnin saralla. Ensin on kehitetty suomalaisiin sairaaloihin sopivaa sairaalaklovnitoimintaa ja saatu se säännölliseksi osaksi jokaisen yliopistosairaalan arkea. Sittemmin itse sairaalaklovnityö on voinut kehittyä omaksi erityisosaamista vaativaksi päätoimiseksi ammatikseen”, toteaa Kari Jagt, Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja.

Toiminta kolminkertaistunut

Yhdistyksessä työskentelee tällä hetkellä 25 sairaalaklovnia, toimintapäiviä oli viime vuonna ennätysmäärä eli yli 1 500 päivää, joihin kohtaamisia niihin mahtui yli 65 000.

Kymmenessä vuodessa toiminta on lähes kolminkertaistunut ja tarvetta olisi edelleen lisäpäiville, mikäli niille löytyisi rahoitusta. Yhdistys toivookin nyt juhlavuonna löytävänsä lisää yrityksiä ja yksityishenkilöitä tukijoikseen.

Juhlavuoden kunniaksi yhdistys lanseeraa Sairaalaklovnit-sovelluksen, joka laajentaa rakastettujen klovnitohtoreiden toimintaa, pidentää sairaalakohtaamisten kaarta ja ylläpitää klovnien suhdetta lapsipotilaisiin osastovierailujen ulkopuolella.

www.sairaalaklovnit.fi/appi

Oulun klovnitiimi 24. toukokuuta OYS:ssa: Klo 10-11 Synttärisäpinät lasten puolen LA-sisääntuloaulassa. Juhlatöräys ja tennarit kattoon. Klo 11.30-13 Synttärisäpinät kiertää lasten osastoilla jakamassa juhlatunnelmaa.

 

Lue myös