Porokilpailukausi käynnistyy Ylikiimingin Nuorittan kylässä viikonloppuna

Porocup-kilpailu järjestetään Ylikiimingin Nuorittan kylässä viikonloppuna. Tämä kilpailu on myös porokilpailukauden avauskilpailu. Kuva: Nuorittan nuorisoseura

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nuorittan nuorisoseura järjestää porocup-kilpailun Ylikiimingissä, nuorisoseuran talon läheisyydessä sijaitsevalla Saarisuolla tulevana viikonloppuna. Tämän porokilpailun avaus on kello 11.00 lauantaina 19. helmikuuta, jolloin Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi avaa kilpailun. Kilpailun johtajana toimii poromies Juha Parkkinen.

Parkkisen mukaan kilpailu kattaa koko poronhoitoalueen. Kaikki porot, jotka ovat olleet kuninkuusluokassa, ovat kilpailemassa Nuorittan kylässä järjestettävässä kilpailussa.

”158 tulee kaikkiaan poroja”, hän kertoo.

Lauantain ohjelmaan kuuluvat avauksen jälkeen kuuman sarjan alkuerät, yleisen sarjan alkuerät ja karsinta-ajot. Sunnuntain ohjelmaan kuuluvat kilpailun avauksen jälkeen yleisen sarjan välierät, kuuman sarjan välierät, alle 10-vuotiaiden juniorisarja kahden ja kolmen hengen ryhmissä, yleisen sarjan finaalit, kuuman sarjan finaalit ja palkintojenjako.

Kilpailukausi päättyy porokuninkuusajoihin

Ylikiimingin Nuorittan kylässä järjestettävä porocup-kilpailu on osa valtakunnallista Brp-porocupia, jonka perusteella valitaan porot Inarin porokuninkuusajoihin. Porokilpailukauteen kuuluu viisi osakilpailua ennen kuninkuusajoja.

Nuorittan kylässä järjestettävä osakilpailu on kauden ensimmäinen kilpailu. Seuraavaksi kilpaillaan Ylitorniolla, Äkäslompololla, Luostolla ja Sallassa ennen Inarin kuninkuusajoja. Eniten cup-pisteitä kerännyt poro julistetaan kilpailukauden päätteeksi porocup-voittajaksi.

Nuorittan kylä sijaitsee 60 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Kilpailupaikalle on opastus Ylikiiminki-Hetekylä-tieltä. Yleisöalueella järjestetään lapsille poroajelua, minkä lisäksi on pieni pulkkamäki ja hoijakka. Lipun hinta on 10 euroa ja alle 12-vuotiaille on vapaa pääsy.

Porot osa Nuorittan historiaa

Nuorittan kylässä on nyt noin 60 vakinaisesti asutettua taloa. Nuoritta on ollut Oulun 44. kaupunginosa siitä alkaen, kun Ylikiiminki liittyi osaksi Oulua vuonna 2009. Vielä noin 30 vuotta sitten suurin osa kyläläisistä sai elantonsa maataloudesta, jolloin monissa taloissa harjoitettiin sivuelinkeinona myös poronhoitoa.

Nuorittan kylä oli tullut tunnetuksi myös loppiaisen porokilpailuistaan. Porokilpailut herätettiin eloon kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen helmikuussa 2015. Nuorittan porocup-kilpailu ajetaan edesmenneen Erkki Pähtilän muistoajon nimellä. Hän oli Suomen eteläisin porotilallinen, joka ohjasti porokuninkuudet vuonna 1974, vuonna 1975, vuonna 1977, vuonna 1978 ja vuonna 1981.

Nuorittan kylän porocup-kilpailu järjestetään talkoovoimin, mitä ennen kilpailupaikan valmistelu on aloitettu syksyllä. Talkoisiin on osallistunut Nuorittan kylän asukkaita ja myös lähialueen asukkaita. Juha Parkkisen mukaan talkoissa on ollut mukana noin 30 henkilöä ennen kilpailun alkamista.