Pohjolan Hevosystävien juhlavuosi avaa oululaista ravihistoriaa: valokuvanäyttely Kauppahallin Kahvilassa

Oulun Äimärautiolla ravataan aina maanantaisin. Kuva: Lassi Karvonen.

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Äimäraution ravirata sijaitsee logistisesti hienolla paikalla lähellä Oulun keskustaa, mutta kuitenkin hieman piilossa.

”Monelle tulee yllätyksenä, miten suuri alue on. Alueella asuu pysyvästi noin 150 hevosta”, kertoo Pohjolan Hevosystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja Elina Peltola.

Äimärautiolta löytyy raviradan lisäksi lukuisia hevosalan yrityksiä: ratsastuskoulu, hevosklinikka, hevostarvikeliike, hevosten kengitys- ja hierontapalveluita sekä useita talleja.

”Täällä on paljon elämää jokaisena arkipäivänä, myös ravien ulkopuolella”, kuvailee Peltola.

Oulun kaupungin vuokratontilla sijaitsevaa aluetta kehitetään aktiivisesti yhdessä kaupungin toimijoiden kanssa. Elina Peltola ja Pohjolan Hevosystävät ry:n toimitusjohtaja Sirkka Huopana hoksauttavat, että raviradalta löytyvät mainiot tilat myös muiden tapahtumien järjestämiseen.

Sirkka Huopana ja Elina Peltola Äimäraution raviradan ravintolassa.

Pohjolan Hevosystävien Sirkka Huopana (vas.) ja Elina Peltola Äimärautiolla. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä.

Tulevana kesänä Äimärautiolla nähdään esimerkiksi metallimusiikin festivaali Metal Capital Fest, koiranäyttelyitä sekä Pohjois-Suomen suurin harrasteajoneuvotapahtuma Ride in Oulu Motor Meet. Valmiudet isompien ihmisjoukkojen palvelemiseen ovat Äimärautiolla erinomaiset. Hevosurheilu ja muut tapahtumat mahtuvat Huopanan ja Peltolan mukaan myös hyvin elämään rinnakkain laajalla alueella.

”Tapahtumien aikaan voidaan treenata maastossa kulkevilla hevosurheilureiteillä ja esimerkiksi festivaalin kaiuttimet pystytään suuntaamaan niin, etteivät hevoset häiriinny”, kertoo Peltola.

Heinäpäästä ravimaailman huipulle

Pohjolan Hevosystävät ry:llä on oululaisittain pitkät perinteet, sillä yhdistys perustettiin jo vuonna 1922. Sen tavoitteena oli koota hevoskasvattajat ja asian harrastajat yhteiseen toimintaan ”hevoskasvatuksen ja jalostuksen kohottamiseksi ja edistämiseksi, toimeenpanemalla kilpa-ajoja ym”.

Tavoitteet ovat pysyneet vuosien mittaan pitkälti samoina, ja yhdistys onkin luonut vankan pohjan raviurheilun menestymiselle alueella. Nykypäivänä toiminnassa painottuvat myös lapsille ja nuorille suunnattu toiminta sekä vastuullisuus.

Yhdistyksen 100-vuostisjuhlavuoden tapahtumia järjestämään koottiin viime vuoden lopulla juhlatoimikunta.

”Mukana ovat olleet esimerkiksi Pekka Lähtevänoja ja Pirjo Kontio, joilla molemmilla on omat juuret täällä Oulussa ja Heinäpäässä, sekä alueen hevosasioissa aina 1960-luvulle saakka”, kertoo Peltola.

”Ja jos ajattelee Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä raviohjastajia, niin he ovat kaikki tuosta Heinäpäästä. Korven veljekset, Jorma Kontio ja Antti Teivainen, he ovat kaikki suunnilleen samasta korttelista lähteneet maailmalle”, naurahtaa Peltola.

Onkin mielenkiintoista, mikä tekee Heinäpäästä niin otollisen maaperän ravimenestykselle.

”Heinäpäässä oli ainakin talleja joka puolella ja hevosilla tehtiin töitä, hevoset olivat läsnä jokapäiväisessä elämässä”, kertoo Ouluun paluumuuttanut Pirjo Kontio.

Pirjo Kontio esittelee Kauppahallin kahvilan näyttelyssä kuvaa, jossa hän esiintyy itse 13-vuotiaana.
Kauppahallin Kahvilan näyttely avaa oululaisen raviurheilun historiaa. Pirjo Kontio esittelee valokuvaa, jossa hän on itse 13-vuotiaana.Kuva: Minna Mäki-Heikkilä.

Valokuvanäyttelyn ohella Pohjolan Hevosystävät on kerännyt juhlavuonna talteen paikallista ravihistoriaa. Siihen on syytä myös siksi, että Äimäraution raviradan katsomorakennuksen tulipalo vuonna 2018 tuhosi yhdistyksen arkistot.

”Sinne menetettiin ihan valtavan paljon. Toimikunta on nyt pyrkinyt haastattelemaan ihmisiä, joilla paikallishistoria on vielä muistissa. Ihmisiltä on myös pyydetty kotoa löytyviä aarteita, kuten valokuvia, lehtiartikkeleita tai muuta”, kertoo Peltola.

Juhlavuosi huipentuu Ookkonää hevostellu -tapahtumaan

Äimärautiolla järjestetään vuoden mittaan ravitapahtumia harjoitusraveista aina valtakunnallisiin ajoihin.

”Seuraava suurempi tapahtuma on lauantaina 7. toukokuuta järjestettävä kevään vauhtijuhla Number One eli suurravit”, kertoo Sirkka Huopana.

Kavioliigan tapahtuma kerää Ouluun kilpailijoita ja katsojia ympäri Suomen.

Elokuussa juhlavuoden huipentaa Ookkonää hevostellu -tapahtuma, jossa ovat mukana Pohjolan Hevosystävien lisäksi myös muut Oulun seudun hevosyhdistykset. Ohjelmassa nostetaan esille erityisesti suomenhevosta ja sen ainutlaatuista monipuolisuutta. Myös juhlavuoden valokuvanäyttely siirtyy tapahtuman aikaan Oulun kauppahallista Äimärautiolle.

Ravit käynnissä Äimäraution raviradalla.
Raveja kannattaa tulla katsomaan paikan päälle. ”Kokemus on  paljon vaikuttavampi livenä kuin ruudun kautta”, kuvailee Elina Peltola. Kuva: Lassi Karvonen.

Vuonna 2025 Oulussa ajetaan Kuninkuusravit

Juhlavuoden jälkeen Pohjolan Hevosystävien seuraava suurempi etappi siintää vuodessa 2025, jolloin Oulussa päästään jälleen järjestämään Kuninkuusravit.

”Silloin tänne odotetaan arviolta 50 000 kävijää viikonlopun aikana. Tapahtuma on ravivuoden huipentuma”, kertoo Elina Peltola.

Kuninkuusravien vaikutus myös alueen taloudelle on merkittävä.

”Lahden alueelle kuninkuusravit jättivät 14,5 miljoonaa euroa. Lahden Kuninkuusravit olivat siis viimeiset, jotka ehdittiin järjestää ennen koronaa”, kertoo Sirkka Huopana.

Vuonna 2025 Oulussa tullaan näkemään myös Asuntomessut, joten matkailijavirrat alueelle eivät pysähdy.

”Ja sitten seuraavaksi alkaakin kulttuuripääkaupunkivuosi. Tulossa on hienoja vuosia”, lisää Sirkka Huopana.

Ravihevonen profiilikuvassa Äimäraution radalla.
Äimärautiolla tapahtuu viikoittain. Hevosurheilun ystävien kannattaa siis seurata Oulun ravien tapahtumakalenteria. Kuva: Lassi Karvonen.